Heb je relatieproblemen weleens anders bekeken?

Wist je dat veel relaties met problemen kampen door verschillen in spirituele groei?

relatie & flower of life

Geschreven augustus 2006, laatste bewerking mei 2023

Bijna elke relatie op aarde heeft weleens periodes dat het minder goed gaat. Veel mensen zullen dit niet graag willen toegeven. Ze zeggen hierover; "er is overal wel eens wat!". Ze praten er dan niet over. Ze hopen dat dit vanzelf wel weer goed komt, want liefde overwint immers alles.

Maar dat werkt niet altijd zo. Het probleem zit vaak dieper: Echte problemen in relaties doen zich voor wanneer de ene partner sneller vooruit begint te gaan met zijn of haar levensles en de andere helemaal niet meer vooruitgaat of, erger nog, wrok begint te koesteren over de groei van de partner.

Ook al zou het op alle andere gebieden van een dergelijke relatie goed gaan, het verschil in vooruitgang zal deze twee mensen in heel verschillende trillingen brengen. Dat zal bijna zeker voor grote spanningen zorgen en vaak leiden tot een volledige breuk.

Heb jij ook het idee dat er een soms een barrière tussen jou en je partner zit? En denk je ook dat dit door een verschil in spirituele groei komt? Lees dan verder en vindt hiervoor verklaringen en oplossingen.

Wat bedoel ik met spirituele groei? Je zou het ook bewustzijnsgroei kunnen noemen. De mens evolueert in vele duizenden levens, op weg naar verlichting en hereniging met de bron. Aanvankelijk zijn de mensen zich niet bewust wie ze zijn, waarom ze hier op aarde zijn enz. Ze bouwen op en breken weer af, bouwen opnieuw op en breken weer af enz. spirituele ontwikkeling (art. 72).

Als dan de mens aan het werkelijke bewustwordingsproces begint, staat die open voor nieuwe ideeën en veranderingen in zijn of haar denkproces. Aan het eind van deze fase, weet deze mens wie hij is en waarom hij hier op aarde is!

Waarin het verleden nog honderden levens (incarnaties) nodig waren voor één enkele levensles, krijgen we nu door de verandering van de aarde (deze planeet groeit ook naar een volgend stadium van evolutie) de lessen in een onvoorstelbaar hoog tempo. Het lijkt dan ook wel of we massaal aan het bewust worden zijn en dat levert de nodige problemen op.

Het verschil tussen de mensen die nu nog onbewust zijn en de bewuste mens kan hierdoor enorm zijn toegenomen (Drunvalo noemde dit de gewone mens, kijkend naar de TV en rijdend in hun auto's).

En dat kan jou ook overkomen binnen je eigen relatie. Je ziet een zappende partner op de bank hangen die zich in niets anders verdiept en gevoelens soms wegdrinkt. Terwijl jij aan de groene thee zit en het liefste wil mediteren en diepgaande gesprekken voeren.

Ik zal enkele voorbeelden geven om verschillende groei-fasen binnen relaties te verduidelijken, daarna geef ik enkele tips:

I. Één partner ontwikkelt zich of wil dit doen, de ander verzet zich ertegen. Zo kreeg ik pas een mailtje van een vrouw, ik zal haar Neeltje noemen: "Ik wil wel een afspraak maken voor een behandeling. Ik heb al jaren last van mijn nek. Ja ik weet het, spanningen! Maar het blijft toch lastig. Al een paar deskundige gehad maar het blijft terugkomen. Vr. groet en dan haar telefoonnummer".

Ik belde dat nummer en kreeg een norse man aan te lijn. Ik vroeg naar Neeltje, waarop zijn tegenvraag was: " Waarvoor moet u haar hebben?". Ik noemde mijn naam nogmaals en vertelde dat ik een mailtje van haar had ontvangen. Hij wist van niets en wilde daarom Neeltje niet aan de telefoon roepen, laat staan een boodschap aan haar doorgeven! Deze man stelde zich zo autoritair op dat in dit geval zijn partner geen contact kon hebben zonder zijn toestemming. Als ze dat toch durft te doen leidt dit tot grote spanningen en ruzie en mogelijk tot een breuk. Laatst hoorde ik dat een partner zei: "Zo, ga je weer naar die heks?" (en daar bedoelde hij een spirituele middag mee). Ook dit is een vorm van verzet die de relatie niet ten goede komt!

II. De ene partner ontwikkelt zich, de andere niet. Dit is in de praktijk het meest voorkomende verhaal. Het lijkt erop dat de vrouwen het voortouw nemen in de spirituele groei. Toch zeggen ze van hun man: "Hij heeft het ook!, hij legt me niets in de weg, staat er wel voor open maar doet er zelf niets mee". En zo gaan de vrouwen op zoek: naar lezingen, bijeenkomsten en cursussen. Wat ze vaak niet beseffen, is dat ze door hun eigen bewustzijn te vergroten hun eigen trilling verhogen, maar ook die van hun relatie! Zo groeien beide partners. Zij actief, hij passief.

Passief meegroeien levert ook spanningen op: die spanningen zijn het hevigst na een workshop, cursus of behandeling van de ene partner. Daardoor wordt de andere partner geconfronteerd met een hoger vibratieniveau! Dit wordt op onbewust niveau ervaren en uit zich in barrières, onenigheden, nare opmerkingen over en weer. Dit allemaal onbewust om de oude situatie weer terug te krijgen (poten op de grond wordt dit genoemd!).

Zo had Ans de gelegenheid om een spirituele opleiding te volgen. Ze was er erg enthousiast over. Ook haar man Jos was er trots op en gunde dit haar van harte. Maar toch wrong er iets. Telkens als ze terugkwam van een lang weekend was ze zo anders, hij kende haar niet meer en steevast kregen ze ruzie. De thuiskomstavond waar ze allebei naar uit hadden gekeken eindigde voor haar vaak in de logeerkamer op zolder.

Dit was niet nodig geweest: partners die een nieuwe trilling met zich meedragen door spirituele groei, brengen automatisch verandering in het relatieveld teweeg. Dat geeft een onbewuste angst vooral voor de passieve partner! Als Ans haar man Jos had gerust gesteld door met hem te praten over de veranderingen in haar en wat dit voor hem betekende, zou de verandering minder pijnlijk zijn geweest.

III. Beide partners ontwikkelen zich samen. Dit is voor veel mensen het ideaalbeeld. Alles samendoen, samen naar paranormaalbeurzen, samen naar cursussen, samen in behandeling, samen mediteren (art. 92). Slechts een klein aantal van de spiritueel groeiende relaties maakt dit mee. In dit soort relaties zou er begrip voor elkaars groei (of stilstand) en ruimte moeten zijn. Maar ook hier zijn er verschillen in groeitempo.

Zo was Alie al jaren spiritueel bewust. Zij zag kleuren en gidsen (art. 153) en sprak veel over haar 'kunnen'. Daarmee had zij aanzien verworven. Eigenlijk streelde dit haar ego! Haar man Kees was hierdoor geïmponeerd. Hij begon ook te groeien; hij ging zo hard en groeide haar voorbij! Hij zag helderder en wist ineens meer. En zo vormde die groei ineens een bedreiging voor hun relatie. Want ook hier moest een groot trillingsverschil overbrugd worden.

Uit al die voorbeelden blijkt hoe moeilijk het is om harmonie te bewaren in de chaos van de groei. Wetend waar het mee te maken heeft, wat kun je doen om niet op de logeerkamer of bij vrienden te belanden?
  • Nodig je partner uit om zich te uiten over wat het is om de veranderingen in jou te zien/te voelen/te merken. Vaak vindt de partner het doodeng en denkt hij of zij aan zwarte magie, hekserij of gewoon dat de verandering het einde van de relatie wordt.
  • Heb geduld met je partner, probeer niets te forceren, dat werkt alleen maar averechts en roept nog meer weerstand op. Stel wel je eigen grenzen vast.
  • Gebruik helende bergkristallen die de energievelden weer kunnen harmoniseren, zoals een dubbeleinder en leg die (met toestemming van de partner) op een foto van beiden. Dit werkt meteen en erg subtiel.
  • Lees spirituele boeken over relaties.
Stop in elk geval niet voortijdig met bewustwordingsgroei uit angst binnen je relatie moeilijkheden te ondervinden. Om iemand zo dicht bij je te hebben dat elk detail van de groei spiegelt is buitengewoon lonend, ook al is het moeilijk: Iedere relatie is hogeschoolwerk van de levensschool en zeker de moeite waard om er iets van te maken.

LEES OOK: Op zoek naar een hechte relatie (art. 50).Ria Feskens, Serenora,

Zit er iets bij wat je aanspreekt voor je eigen ontwikkeling of groei?
Neem dan contact met me op!

website ontwerp (1999) door J.A. Software, alle bewerkingen in eigen beheer 2023, Ria Feskens webhosting, Domeinstad