Eczeem, een moeizame weg.Eczeem, iedereen kent wel iemand, een kind of volwassene die last heeft van eczeem. Ze hebben giga jeuk en pijn, ze zien er niet fris uit, terwijl ze een voorbeeld van hygiene zijn. Ze weten niet waar het vandaan komt of hoe het opgewekt wordt en raken daardoor gefrustreerd.

Eczeem, als u er zelf last van heeft weet u wat ik bedoel. De jeuk, de pijn, het vieze uiterlijk terwijl u er mooi uit wilt zien, maar vooral de grilligheid, het onberekenbare, zo denkt u dat het vooruit gaat en dan flush... u staat weer helemaal onder. Herkenbaar? Vooral hooggevoelige volwassenen en kinderen reageren sterk met hun huid.

Eceem als reactie op stoffen die via de huid en adem onze cellen bereiken:

Mijn eigen ervaring was eczeem aan mijn handen, zomaar. In die tijd ging ik nog naar een huisarts. Zijn constatering was "huisvrouweneczeem" een zalfje op basis van hormonen en dat zou moeten helpen. Echter het hielp niet, een paar keer terug geweest. Ik stopte met smeren en ging nadenken, ik was al jaren huisvrouw, dan had ik het toch eerder moeten hebben!

Ineens kreeg ik een ingeving, ik had een tijd terug een andere, geparfumeerde zeep gekocht in plaats van de vertrouwde sunlight! Ik gooide die zeep weg en heb sindsdien nooit meer eczeem aan mijn handen gehad. Die zeep was in mijn geval de boosdoener. Een allergie voor een bepaalde stof in die zeep die zich in eczeem vertaalde. Ik let nu voortaan op welke zeep ik koop, (graag dezelfde) en op de veranderingen van de huid van mijn handen.

Zo simpel is het natuurlijk niet altijd! Mijn zoon zat binnen een aantal dagen na zijn geboorte vol met uitslag, dat overging in natte eczeem, waarbij de huid nattigheid los liet. Niet echt om te knuffelen en de grootouders en tantes bleven respectvol van hem vandaan. Oorzaak na lang zoeken was  de aanwezige hond die bij hem allergische reacties opriep. Het gekke was, als de dermatoloog met zijn zware cortisonzalven de huid had dichtgesmeerd, reageerde hij met benauwdheden zoals astma-aanvallen en longontstekingen. Uiteindelijk werd de hond in een gastgezin geplaatst en verdwenen bij hem de klachten.

Het is dan ook een hele speurtocht, want wat ademen wij allemaal in (hond, kat, rook, smok, stof, pollen) en wat smeren wij allemaal op onze huid aan zeep, creme, shampoo, deo enzovoort? Toch is deze vorm van eczeem het meest eenvoudig te genezen als u er snel bij bent; als de oorzaak weggenomen wordt (hond, zeep) verdwijnen de klachten in een rap tempo. Anders wordt het als u bijvoorbeeld jarenlang kapster geweest bent, in een chemische industrie hebt gewerkt of chronisch medicatie ingenomen heeft. Dan zijn de stoffen zover in uw lichaam binnen gedrongen dat stoppen met dat werk of inname niet meteen de chemische reactie in het lichaam stopt. Dan zal een langdurige ontgiftingskuur noodzakelijk zijn om de giffen uit het lichaam te krijgen.

Eczeem als reactie op stoffen die binnen komen via de mond en darmen:

Zo komen er via de mond talloze stoffen binnen. Sommige zijn heilzaam, maar op andere stoffen reageren we met uitslag of eczeem. Veel hooggevoelige kinderen reageren verkeerd op melk of tarwe, kleurstoffen of toevoegingen. Dit uit zich in druk gedrag of ook via de huid. Ook diarree en buikpijn is een veel voorkomende klacht. Maar ook de pil is een grote boosdoener wat vertaald wordt in langdurig eczeem.

Zo had (ik zal haar Nancy noemen) jarenlang eczeem, vooral aan haar handen. Via de dermatoloog had ze antibiotica en hormoonzalven gekregen, maar ze merkte na jaren dat dit niet echt werkte. Het kwam telkens terug. Ze voelde dat het van binnenuit kwam en kreeg haar bedenkingen om het aan de buitenkant weg te smeren. We onderzochten haar bloed en haar hormonen waren volgens dat onderzoek niet in balans. Ze had zelf ook al heel lang dit vermoeden en terugdenkend besefte ze dat ze de eczeem had sinds ze met de pil was begonnen. Ze stopte met de pil en een hele heftige reactie van blaasjes eczeem aan haar handen bevestigde dat het daaraan had gelegen. Een verzachtende uiercreme met wat etherische olien legden een zacht laagje van bescherming op de huid en direct was er resultaat te merken. 

Eczeem als reactie op stress:

Weer een andere vrouw met eczeem, laat ik haar Yvonne noemen (niet jij hoor Yvonne!). Haar huid reageerde op de stress in haar cellen. Een onderzoek van haar bloed was te zien dat naast heel veel adrenale stress haar darmslijmvlies als het ware poreus geworden was ten gevolge van die langdurige stress. De darmen die een solide poort moeten zijn, een film/membraam waardoor geen afvalstof (poep) in het bloed terecht komt waren bij haar verstoort. De afvalstoffen die in het bloed terecht kwamen in plaats van in de darmen gaf een giga vervuiling op cel-niveau en ook in de huid. Ook zij had vreselijk veel zalfjes gehad, maar het kwam telkens terug. Ze is nu op een natuurlijke manier aan het ontgiften en wordt zich ook bewust van haar spanning, wat ze eet, drinkt en inademt. Bij haar duurt het lang (we denken aan een jaar) voordat op celniveau de vervuiling is gereinigd. Een diepgaand proces waarbij naast reinigen van binnenuit vooral minderwaardigheidsgevoelens en schaamte door die vieze huid om aandacht vraagt.

Bij sommige eczeemvormen komt de verstoring uit de nek:

Klemzittende huidzenuwen. Dat heb ik nu enkele malen meegemaakt. De huid-zenuwen die via het hoofd en de nek de huid bereiken kunnen ook klem komen te zitten. Ook dat kan eczeem veroorzaken, met name aan de handen. Zo hadden een paar mensen meteen baat bij een Cranio Sacraal behandeling. Doordat de klemzittende zenuw in de nek vrij kwam, namen meteen de eczeemklachten af en kwamen niet meer terug. Maar dat waren " de gelukkigen onder de eczeemklanten".

Een gouden vuistregel in deze tijd van toevoegingen en hulpstoffen: Uw huid eet!

Dat bewijzen de hormoon en nicotine pleisters. Die pleisters bevatten stoffen die via de huid doordringen tot diep in het lichaam. Als u iets op uw huid smeert dat niet eetbaar is, dus giftig is, komt via de huid OOK diep uw lichaam binnen! Het is goed om hiervan bewust te worden. Er zijn vele natuurlijke producten in de handel die veilig voor uw lichaam zijn. 

Wat betreft de naaste omgeving van een door eczeem geteisterde persoon. Ook al mag u hen niet aanraken omdat dit te pijnlijk is, lieve woorden en een vriendelijke blik helpt hen enorm, dit in plaats van de opgetrokken neus die afkeuring uitdrukt!

Ria Feskens november 2007    website ontwerp (1999) door J.A. Software, alle bewerkingen in eigen beheer 2021, Ria Feskens webhosting, Domeinstad