ADHD medicatie leidt op lange termijn tot slechtere prestaties op school!Van veel ouders hoor ik dat ze besloten hebben om hun kind medicatie te verstrekken vanwege de schoolprestaties. Thuis ging het wel maar op school waren er problemen. Ouders moesten zich zelfs verdedigen als ze hun drukke kind dat onvoldoende punten haalde niet aan de medicatie wilden. Ze gingen overstag.

Ze hebben nu een Chemisch gereguleerd kind dat NU beter op school presteert. Het is niet zo dat ADHD medicijnen op lange termijn schoolprestaties verbeteren, ze trekken de kinderen naar beneden! Ouders zullen woedend zijn dat ze zijn opgelicht om kinderen amfetaminen te geven. Geen enkele verantwoorde ouder zou willens en wetens de kans op academisch falen van hun kind vergroten, aldus Martin Whitely een actievoerder tegen ADHD medicijnen. Hij baseerde zijn uitspraak op het twintig jarige Raine onderzoek.

Tja en wat moet je dan als je een kind hebt dat ook medicatie krijgt en je leest dit. Wegklikken? Afmelden, of nadenken? Heb je de moed om door te lezen? Ga er dan maar even voor zitten want het is nogal veel geworden.

Mogelijk heb je er zelf ook mee te maken via je eigen praktijk, via school of heb je zelf een (klein) kind, nichtje of neefje waarvan gezegd wordt dat het ADHD heeft.  Dan weet je ook misschien ook hoe moeilijk de ouders het hebben. Ze willen het beste voor hun kind. Maar hun onmacht om hun kind te bedaren, op tijd aangekleed te krijgen en ook nog op school te laten presteren is nog groter.

Laat ik beginnen met te waarschuwen voor de gevaren van ADHD medicatie: Wat is er mis met de medicaties, als je hoort dat kinderen/ ouders/ leerkrachten er nu baat bij hebben? De stof methylfenidaat die bij ADHD gegeven wordt, is een stof die tot de groep van psychostimulantia behoord. Soms ook wel amfetaminen (speed) genoemd en valt onder de Opiumwet! Drugs dus! 

Veel van die ouders weten niet dat de drugs die ze hun kind geven alleen op korte termijn getest zijn.(Strattera ongeveer negen weken volgens Dr. John Virapen) Er komen daarom nu pas publicaties op gang van langdurige onderzoeken naar medicatie bij ADHD. Zij bewijzen, zoals ik in de kop van de nieuwsbrief aangaf  "prestaties gemeten op lange termijn halen het kind juist omlaag!" aldus het 20- jarig Raine onderzoek. link *2) En dit is nog maar het begin, er zijn nog veel meer rapporten die waarschuwen voor de ADHD epidemie!

Dat de fabrikant in deze brief vernoemd wordt zal jullie niet verbazen. In mijn vorige nieuwsbrief schreef ik over de aanpak van deze miljoenenindustrie en de exorbitante winsten op ADHD medicatie. Een heel concreet voorbeeld van  hun manier om de kids overstag te krijgen was een speciale jeugdwebsite over ADHD.  Een quiz voor kids van de fabrikant van Strattera/ Lilly (inmiddels van de site gehaald)

Als een kind de juiste antwoorden aanklikte verscheen de volgende tekst: ADHD gaat niet over, er zijn medicijnen waardoor je wat rustiger wordt in je hoofd. Door pilletjes te slikken en oefeningen te doen kun je beter omgaan met ADHD!
Gevolgd door een reactie van Arnold het kind met ADHD "ik heb ADHD maar gelukkig is er wel wat aan te doen. Ik heb pilletjes gekregen, waardoor mijn hersens beter werken en ik wat rustiger wordt. Gister merkte ik het al met mijn huiswerk. Ik kon me beter concentreren en was veel sneller klaar dan anders."

De fabrikanten hebben ondertussen al vele boetes opgelegd gekregen wegens ontoelaatbaar gedrag, maar die boetes zijn in geen verhouding tot de bedrijfswinsten en worden ingecalculeerd. Nu is  3 % van onze jeugd aan de medicijnen en het aantal neemt nog steeds toe!  In 2009 werd in een groot onderzoek aangetoond dat na drie jaar de effecten van de betere resultaten verdwenen waren en na acht jaar geen bewijs meer  dat medicatie voordelen voor studie- of gedragsproblemen had. link *3)

Spirituele problemen: Vanuit spirituele bron verneem ik dat de normale groei-ontwikkeling tot een volwassen persoon door de aanhoudende medicatie tegen ADHD stagneert. Tijdens de adolescentie worden de persoonlijke (energetische) verbindingen gemaakt via het frontal-kwab van de hersenen (voorhoofdchakra). Die verbindingen zorgen voor hun spirituele welzijn, verantwoordelijkheidsgevoel, volwassen gedachtes en contact met hun wijsheden.

Chemische verandering in de hersenen door de ADHD-medicijnen verhinderen die energetische verbindingen. Gevolg is een groeiachterstand, niet alleen fysiek, maar ook emotioneel/mentaal en spiritueel. Daarnaast ontstaat er grote kans op visuele hallucinaties, depressie, zelfmoordgedachten, vijandigheid, psychose en manie. Er is in maart 2012 een volledig rapport  verschenen over medicijngebruik bij geweld tegen anderen. Als je dit wilt lezen klik dan op link *4)

Ik heb vanuit mijn eigen praktijkervaringen voor de verschijnselen van ADHD de meest voorkomende oorzaken op een rijtje gezet. Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben.

1.   Turbulente aanleg: Allereerst is er de geaardheid of aanleg voor druk gedrag. Hier praten we over een aangeboren levendigheid. Geen onbekend fenomeen binnen de familie. Er is vast wel een ouder/grootouder/broertje/zusje met die onstuimige energie. Vaak worden extra veel bewegingen al in de baarmoeder gevoeld. Het kind kan niet wachten tot het groot is om alles vol enthousiasme onstuitbaar te willen doen. Het zijn de innovators van de toekomst!

Die levendige kinderen hebben de neiging om zonder enig geduld meteen te zeggen wat er in hen op komt.  Ook als andere mensen in gesprek zijn.  Vooral voor mensen ( ouders/leerkrachten) die zelf moeite hebben zich op het gesprek te concentreren, ervaren dit als verstorend.  Het kind zit vol met ideeën en probeert deze vaak "zonder nadenken" uit. Daarmee kunnen ze hun omgeving tot wanhoop drijven.  

Zeker als  de ouders zelf ( of een van hen) OOK zo druk is. Dan ontstaat er niet alleen een strijd om de aandacht, maar VOORAL DE STRIJD OM DE RUST. Het kind kan nauwelijks stil zitten omdat hij/zij op een bron van ideeën zit en ze het liefst meteen uit wil voeren.  Hun gedachte zijn voordurend bezig en wat je ook zegt, het komt niet " binnen". Meestal hebben ze zelf niet veel last van hun drukke gedrag, maar de omgeving WEL. Het impulsieve heeft wel degelijk een functie en hoort bij het kind.

 Voorbeeld: Bram, een vrolijk kind van negen jaar is altijd om zes uur wakker, hij heeft geen idee hoe laat het eigenlijk is. Hij begint gewoon! Luid zingend en blij begint hij zijn dag en gaat spelen met zijn vliegtuigjes. Broemmm..broemmmm.... Intussen is iedereen in huis wakker en daar zijn ze niet blij mee. Ze willen maar een ding,  dat hij zijn mond houdt en zachtjes is! Ze willen nog slapen! Als het bijna schooltijd is moet hij zich aankleden. Hij let niet op hoe alles aan moet en komt steevast half aangekleed beneden.

Hij is in staat om zonder eten,  sokken, zonder jas met zijn trui achterstevoren aan te vertrekken, nadat hij eerst nog even ruzie gemaakt heeft met zijn huisgenoten. Als die moeder met Bram bij me is lukt het haast niet om hem op de behandeltafel te krijgen. Hij is voortdurend aan het woord. Tijdens mijn uitleg valt hij me nog vier keer in de rede, maar uiteindelijk ligt hij dan toch. Bij hem voel ik geen afwijkingen. Gewoon een kerngezond kind met een uitbundige energie. Binnen korte tijd had hij het wel gehad en wilde toch liever weer gaan zitten om verder rond te neuzen.

Aanpak: Wat Bram en alle andere Brammetjes en meisjes moeten leren, dat de wereld om hen heen anders is dan wat zij van binnen ervaren. Dat andere mensen moe worden en op bepaalde tijd rust nodig hebben. Brammetjes  hebben heel veel geestelijke voeding/ uitdaging nodig. Het zijn bij uitstek de kids die helemaal op kunnen gaan in games met diverse levels. Bij deze druktemakers is het goed om met de hele familie samen te kijken hoe deze toekomstige ondernemer/ onderneemster ook kan zorgen dat er rustige momenten komen vooral voor zijn huis-/klasgenoten.

2. Energetische invloeden: "Overloaded" daarbij zijn de energievelden, de aura betrokken. het kind is innerlijk een Boeddha, de rust zelf en het zenuwstelsel normaal en kalm. Echter het energieveld voelt geladen vol prikkels zoals een ballonnetje wat je heel lang over een synthetisch T-shirt hebt gerausd. Alles wat dan in de omgeving van het ballonnetje komt wordt er naar toe gezogen.

TV-plasmaschermen, computers, games, mobiles en gsm verspreiden allemaal stralingen die "opgepakt" worden. Ook hun eigen gedachtes, omgezet in vibraties hopen zich op in de aura. Deze vorm van "overloaded" komt vaak voor bij Hoog Sensitieve Personen (HSP) zoals onze lichtkinderen.
In hun poging om weer tot rust te komen, zal het kind alles dat wat in zijn auraveld terecht is gekomen er eerst uitwerken. Al stuiterend en gillend, vertoond hij wild en onacceptabel gedrag in zijn drift om innerlijk weer in balans te komen.

Aanpak bij energetische oorzaken: Dit type kind komt tot rust in de natuur, in het zwembad, de sauna, bad of onder de douche. Zachte methodes als lavendelkussentjes, ontspanningsthee, mediteren en sport zoals hardlopen helpen ook. Aura-poetsen is een must.( dit kunnen ouders eenvoudig leren) Dit kind komt tijdens vakanties lekker tot ontspanning en ouders melden dat ze in die periode de medicatie makkelijk achterwege kunnen laten. Ook kunnen deze kinderen tijdens een Cranio Sacraalbehandeling, tot grote verbazing van de ouders, bijna een uur stil liggen!
 
3.  Fysieke afwijkingen
: Bij deze vorm van onrust voel ik het in het zenuwstelsel zélf. Constante zenuwschokjes zijn waarneembaar op een diep niveau. Veel zenuwen gebruiken prikkeloverdracht via synapsen, dat wil zeggen piepkleine stroomstootjes die door het gehele lichaam gaan. Als het zenuwstelsel niet goed functioneert, dan bouwt dat kleine stroomstootje zich op tot een grote stroomstoot.

Met een knal geeft het dan de signalen door die als onrustig ervaren worden. Gevolg, stilzitten is NIET mogelijk, het onrustige zenuwstelsel "jaagt" hen voortdurend op. Je ziet bij deze vorm uiterlijk vaak een (zenuw) tick. (nachtelijk hoofdbonken, wiebelbeen, tikken van de vingers) De prikkelgeleiding wordt verstoord door inner-spanningen (stress), tekort aan mineralen of een fysieke oorzaak zoals het scheef zitten van de atlas bijvoorbeeld door een geboortetrauma. Klik voor meer informatie over scheefstand van een atlas en de gevolgen op de link * 1)

Voorbeeld: Een moeder schreef " Bij Martijn bleek volgens Ria dat zijn nekwervels, door de moeilijke geboorte, zijn verschoven. Door deze blokkade is er geen goede informatieverwerking en door "overdruk" in zijn hoofd heeft hij de verschijnselen van ADHD. Na 2 behandelingen is Martijn gestopt met de Concerta. Op school vonden ze hem wat sloom worden, alsof het medicijn voor hem te hoog gedoseerd zou zijn.

De sloomheid en de groeiachterstand, die zo goed als zeker door de Concerta werden veroorzaakt, gaf bij ons de doorslag om te proberen hoe het zou gaan zonder medicatie.Tot nu toe lijkt dit goed te gaan. Hij zit vol energie, is vrolijk, lijkt een groeispurt door te maken en lijkt zichzelf iets meer onder controle te hebben. De kinderen hebben genoten van de behandeling(en). Ria kan goed en liefdevol op ze inspelen . Als moeder zijnde ben ik blij dat ze deze behandeling(en) hebben mogen meemaken! De behandeling kan geen kwaad, maar kan wel veel opleveren! "


Aanpak Fysieke oorzaken: Mediteren is bij hen uitgesloten, de onrust jaagt door het lichaam. Douchen of vertoeven in de natuur helpt hen ook al niet verder. In dit geval is Cranio Sacraaltherapie nodig om de atlas vrij te maken. (als die klem zit)  Dat geeft namelijk een  "energetische overdruk" wat op ADHD verschijnselen lijkt. Ook helpt de therapie spanningen in het zenuwstelsel te ontspannen op een diep level.

4.  Allergische reacties: De vierde manier om onrust binnen het systeem te benoemen is een onvoorspelbare allergische reactie via de slijmvliezen ( neus-keel-longen-darmen) of huid.  De aura voelt normaal aan, er zijn geen diepliggende schokjes in het lichaam te voelen en toch reageert het kind in het gedrag buitengewoon heftig.  Ze worden helemaal hyper van binnen. Kunnen zelfs agressief reageren en ze kunnen zich niet meer concentreren. Het komt en gaat bij vlagen.

Boosdoeners zijn vooral frisdranken waaronder ook energiedrankjes,  suikers, kleurstoffen, en andere chemische toevoegingen in voedsel/snoep/snacks (E-stoffen) maar ook zuivel of gluten kunnen voor deze extreme reacties zorgen. Het is de meest grillige vorm van hyper zijn. Oplettende ouders/verzorgers hebben allang gemerkt dat het snoepende kind naderhand onhandelbaar wordt. De allergische reacties op huisdieren, huisstof, pollen zijn anders, minder grillig, eerder voorspelbaar door het begin van rode ogen, loopneus e.d.

Voorbeeld: Tijdens de schoolpauzes werd een zak drop gekocht en gedurende de hele dag opgesnoept. Aan het einde van de dag kreeg de scholier thuis een hysterische aanval en lag gillend en schreeuwend op haar bed. In eerste instantie was het gedrag onbegrepen en dachten de ouders dat de school de oorzaak was. Pas toen in het weekend weer drop werd gegeten en dezelfde gilpartij ontstond werd de link tussen drop eten en aanvallen onderkend.

Aanpak : Begin in elk geval het kind meer water te laten drinken, dit verdund in elk geval de chemische reacties.  Om bij deze vorm te helpen is een voedingsdagboek een handig middel. Geduld, veel speurwerk en medewerking van de omgeving om er achter te komen op welke stoffen het heftigst wordt gereageerd om die vervolgens een poos te elimineren.

5. School: Dat de school zélf wel eens schuldig zou kunnen zijn aan de concentratieproblemen en de leerprestaties van hun kind komt niet in de ouders op. Ze hebben nooit gelet op de kwaliteit van het binnenmilieu op school van hun kind. Dat heeft wel degelijk invloed op het concentratievermogen van kinderen en daarmee ook op hun leerprestaties. Een CO2-norm van 1000 ppm in klaslokalen is nog net acceptabel.

Toch worden op scholen in hun klassen regelmatig CO2-waarden gemeten van 2500 tot 3000! Een grote hoeveelheid schadelijke TL balken een gebrek aan planten doet de rest. Dat ook de op een oubollige manier met verouderde leermethodes en boeken geen interesse opwekken mag duidelijk zijn. Hoe kan een kind zich ooit langdurig op zoiets sufs concentreren?

Als je tot hier gekomen bent met lezen, zul je net als ik beseffen dat het nogal complex is om de juiste oorzaak te vinden. Dat is dan ook meteen de reden waarom het medicatieadvies met zoveel gemak opgevolgd wordt. Ouders weten absoluut niet hoe en waar ze zouden moeten beginnen voor een alternatieve aanpak. Want een kind met een turbulente aanleg heeft andere aanpak nodig, als het kind dat energetisch wordt belaagd.
Ondanks dat ik tegen medicatie van jonge kinderen ben laat ik de medicatie nooit stoppen zonder dat er overleg met de voorschrijver geweest is. Dat is ronduit gevaarlijk. De ontwenningsverschijnselen kunnen soms erger zijn en een gevaar voor het kind. Neem geen risico! Overleg eerst!

Heb je naar aanleiding van deze brief behoefte om te reageren? mail me dan info@serenora.nl

Ria Feskens, Serenora, oktober 2012.


link *1) http://youtu.be/xoml9njNExI
link *2) http://www.zielenknijper.nl/adhd-medicatie-leidt-tot-slechtere-prestaties-op-school-20-jarig-raine-onderzoek.html
link *3) http://www.ncrm.nl/ADHD-in-Nederland-NCRM.pdf
link *4) http://www.ncrm.nl/Psychiatrische-medicijnen-agressie-geweld-NCRM.pdf


website ontwerp (1999) door J.A. Software, alle bewerkingen in eigen beheer 2021, Ria Feskens webhosting, Domeinstad