Angst, bang, vrees, schrik, benauwd

Waar komt die angst vandaan? Zijn onbewuste angsten te traceren?

angst en negende straal

Geschreven september 2014; laatste bewerking september 2023

Heb je wel eens gehoord over gefilmde onthoofdingen of andere gruweldaden die op YouTube zijn gezet?

Voor veel mensen is het een ver van het bed show en ze worden er niet warm of koud van. Anders ligt het bij veel hooggevoelige (art. 35) mensen. Bij hen kan het verhaal over barbaarse methode (hoofd eraf) of gruwelmoord inslaan als een bom. Ze hoeven het filmpje zelf nog niet eens gezien te hebben. Onbewust zijn ze dagenlang net even anders, korter lontje, eerder aan het huilen, slapen en eten slechter. Dit alles zonder dat ze beseffen waar het mee te maken heeft.

Als (hoog)gevoelig persoon merk je veel meer trillingen op dan de gemiddelde mens. Ook trillingen die via TV, muziek of computerschermen binnenkomen. De meeste mensen hebben er geen idee van dat hun Emotionele lichaam op een diep niveau met angst reageert. Dit vanwege alle frequenties die ze op die manier ontvangen. Ze voelen zich naar en weten niet waardoor. Natuurlijk weet iedereen wat angst is; als er een muis of spin over je bed loopt zul je ervan schrikken, als het beest weg is, keert de rust terug. Heel anders gaat dat met onbewuste angstreacties waarvoor geen object aan te wijzen valt.

Om dat te verklaren moeten we terug naar wat we allemaal hebben meegemaakt, lang geleden, meestal van voor dit leven. In veel van onze vorige levens zijn we niet zo lekker aan ons eind gekomen. Herinneringen aan folteringen, verbrandingen en ook onthoofdingen (guillotine) zitten in ons onbewuste vaak astrale geheugen opgeslagen. Als nu eenzelfde trilling van een nieuwe gebeurtenis ons energieveld binnenkomt, zoals een onthoofding, ook al komt het via een beeldscherm, raakt dat daarmee onze (oude) angst.

Ter verduidelijking geef ik een praktijkvoorbeeld van Lisa (zo noem ik haar in dit verhaal). Ze was moeder van twee kinderen en functioneerde prima, op één detail na, ze was bang van water. Als kind werd ze door haar extreme paniekgedrag van de zwemles afgehaald. Ze wist daarna feilloos, zonder dat het iemand opviel, alle situaties waarbij ze te dicht bij het water kwam te omzeilen.
Toch kwam ze in de praktijk vanwege paniekaanvallen. Ze wilde er iets mee, want ze werd er zo verdrietig van. Haar kinderen zaten op zwemles en bij het zien van het water raakte zij weer in paniek. Ze kon het niet begrijpen, want de kleintjes stonden slechts met hun enkels in het ondiepe bad. Bovendien hadden haar kinderen zelf nergens last van.

Tijdens een sessie, in de aller diepste ontspanning, begon haar lichaam zich ineens te spannen. Ze greep naar haar keel en raakte in paniek, dezelfde als die ze dichtbij het water meemaakte. Ze kreeg plotseling beelden uit haar onbewuste geheugen (art. 175) dat ze als matroos onder het schip doorgetrokken (kielhalen)werd en daar verdronken. Vanuit het hogere bewustzijn kon ze heel eenvoudig haar gevoelens omzetten en transformeren. Het was een gesnik van jewelste, ze was zo opgelucht. Ze voelde zich onmiddellijk en voorgoed genezen, zei ze.

Tja, ik ben altijd wat sceptisch, maar wenste haar het beste. Een jaar later sprak ik haar. Ze vertelde me stralend dat ze haar vakantie aan zee had doorgebracht. En haar paniek dan? Haar angst voor water was inderdaad volledig verdwenen. Ze was zelfs op zwemles gegaan. Ze kon nu samen met haar kinderen zwemmen in plaats van in paniek aan de kant toe te kijken.

Mooi voorbeeld, alleen zou je daardoor het idee krijgen, dat het nut heeft om alle informatie op te roepen uit vorige levens (regressie). Helaas, dat werkt zo niet. We hebben, zo verklaren mijn leraren, ongeveer 23.000 levens geleefd. In welk leven wil je dan zoeken? Gelukkig worden we daarin geleid en komt er tijdens sessies alleen als het echt nodig is, die informatie spontaan vrij met bovenstaand resultaat. We kunnen het jammer genoeg niet afdwingen.

Bij artsen kun je geen begrip vragen voor patronen uit vorige levens, spirituele problemen of energetische pijnen (art. 89). Het gros van de mensen die paniek- en angstaanvallen beleven en daarmee bij hun arts aankloppen, krijgen medicatie. Dat helpt even, er komt wat rust, maar ze kunnen er binnen twee weken aan verslaafd zijn! Als er weer eens angst de kop opsteekt, ook al hebben ze allang afgebouwd, pakken ze meteen weer de medicatie op; ze komen er haast niet vanaf. Het lijkt dan ook niet de beste oplossing.

Wat doet (onbewuste) angst eigenlijk? Allereerst is angst zelf niet meetbaar, alleen de reacties kunnen op angst wijzen. Angst zelf is een energievorm. Het is een van de machtigste strategieën van het Emotionele lichaam. Angst werkt verlammend (vlucht/vecht of bevries) en is gevaarlijker dan woede. Het zet energie vast en verteert die. In alle gevallen vernietigt (onbewuste) angst sluipend onze levenskracht.

Spiritueel gezien is angst van nut door onze ontwikkeling een dusdanig tempo te geven dat we niet in verwarring raken. Angst dient tevens onze waarnemingen te verscherpen. Als wij het idee hebben dat er dingen gebeuren die buiten onze controle liggen, worden we alerter en verruimen we ons bewustzijn. Een soort beheersing van de omgeving en van onszelf is daarbij de positieve kant van angst.

Onbewuste angst kan uit verschillende bronnen komen.

Neem nu het lichaam als bron van angst. Het lichaam, een aparte autonome intelligentie wil overleven. Iedere confrontatie met haar eindigheid wekt het overlevingsinstinct en daarmee angst op. Zo geeft iemand die rookt voortdurend het signaal het lichaam kapot te willen maken, onbewust reageert het lichaam, ze is bang voor haar voortbestaan.

Het ervaren van angst gebeurt via ons Emotionele lichaam (art. 182). Dat Emotionele lichaam is ook een aparte entiteit. Het is ons instrument tot groei en ontwikkeling. Dat lichaam gaat in tegenstelling tot het fysieke alle levens met ons mee. Met zijn astrale energie beheerst het ons bestaan en zit vol met geheugen. Het vormt een brug naar de andere lichamen zoals naar het fysieke en mentale.

Het Emotionele lichaam is behoorlijk achter gebleven in vergelijking met de andere lichamen, het sukkelt er als een groot kind achteraan. Dat kun je merken aan goed ontwikkelde, hoog in maatschappelijk aanzien staande personen die als ze eenmaal emotioneel worden, zich als een onvolwassene gedragen.

Mensen met een buitenaardse of galactische oorsprong hebben geen of een slecht ontwikkeld Emotioneel lichaam. Zij missen het gevoel, waardoor ze onmenselijk over komen. Harteloos noemen we hen of een gladjanus (teflon). Ze zijn in staat zonder enig gevoel gruweldaden uit te voeren.

En hier komen de afschuwelijke filmpjes weer in beeld. Het tonen van de gruwelbeelden behoort tot een vooropgesteld plan. De makers weten precies waar de mensheid mee geraakt kan worden. Wat hen angst inboezemt en waar ze op reageren. De Media die doet (met opzet) de rest door er extreem veel aandacht aan te besteden en helpt daarmee precies wat ze willen, de energie van angst verspreiden.

Ze weten ook dat het onvolgroeide Emotionele lichaam van de mensheid verslaafd is aan impulsen! En dat het Emotionele lichaam bereid is om te worden opgehitst door lage bewustzijns energieën. Om te voorkomen dat we massaal onze levenskracht inleveren en daarmee ook onze vrijheid, is het goed te beseffen dat het Emotionele lichaam als aparte entiteit bestaat. Zonder erkenning voelt het zich pas leven als het adrenalinestoten ervaart.

Als je niet uitkijkt, zal het haar opgeslagen inprentingen steeds opnieuw uitleven.


Het bouwt druk op en ventileert. Dit kun je goed zien tijdens opruiende demonstraties of voetbalwedstrijden, daar wordt de druk opgebouwd om vervolgens in een onverwacht omslagpunt de energie weer naar buiten te gooien in de vorm van acties (rellen). Een volgroeid Emotioneel lichaam, ontdaan van oude inprentingen zal zich niet meer op laten hitsen. Ze zal ervaringen beleven van vreugde en gelukzaligheid en dat willen we toch?

Ervaar je nog veel angsten, zorgen en paniek zonder dat je weet waar het mee te maken heeft? Dan is het goed om jezelf voortdurend af te vragen, waar ben ik geweest, wat heb ik gezien, gehoord, gelezen of gedacht dat mij in die staat brengt of houdt. Je wordt daardoor bewuster van wat er binnenkomt en wat jou kan raken.

Tot slot: Als wij onszelf leren zien als een instrument van onze Spirit/Geest, die een aardse ervaring beleeft, zal de angst voor vernietiging (of onthoofding) afnemen. Want de Spirit heeft het allemaal al een keer meegemaakt. Die is al eens eerder geboren en gestorven, die weet hoe het in elkaar zit. De Spirit is niet bang, het is het Lichaam dat bang is. Als jij denkt dat jij jouw lichaam bent, dan ga je mee in die angst, het verdriet, de boosheid en dat is nu net niet de bedoeling. Als wij gaan voelen en ervaren dat wij onbegrensd eeuwig bewustzijn zijn, kunnen we angst oplossen, eenvoudig, onmiddellijk en voorgoed.

Maak gebruik van een speciale Meditatie: "Cut the rope" om zelf aan de slag gaan met het traceren en opruimen van oude nog aanwezige onbewuste angstpatronen en inprentingen. Je gebruikt in plaats van een persoon in het voorbeeld een angst waar je last van hebt. Niet dat je daarna dan niet meer gevoelig bent voor gruweldaden van anderen, maar er haakt steeds minder aan. Let er wel op dat je dit alleen doet als je erg stabiel bent, geen medicatie nodig hebt en niet wordt overmand door heftige angsten (beetje bang mag wel).

LEES OOK: *Terugkerende onverwerkte emoties (art. 9).
* Emoties verwerken (art. 70).
* Emotionele lichaam (art. 182).
*over verlaten, afwijzen en overgave (art. 55).
*Waar komt onzekerheid vandaan? (art. 171)
*over angst, bang, vrees, schrik of benauwd (art. 105).
*Waar komen onbewuste handelingen en signalen vandaan?(art. 175).literatuur: Angst is bedrieglijk, Chris Griscom


Ria Feskens, Serenora,

Zit er iets bij wat je aanspreekt voor je eigen ontwikkeling of groei?
Neem dan contact met me op!

website ontwerp (1999) door J.A. Software, alle bewerkingen in eigen beheer 2024, Ria Feskens webhosting, Domeinstad