Sabotage, tegenwerking, blokkeren, hinderen, bemoeilijken.

Heb jij weleens van innerlijke saboteurs gehoord?

innerlijke saboteurs en witte adelaar

Geschreven juli 2016; laatste bewerking juni 2023

Innerlijke saboteurs zorgen ervoor dat bepaalde akties mislukken.Hoe herken jij innerlijke saboteurs bij jouzelf of bij een ander? Wat kun je zelf doen om je groei niet door (innerlijke) sabotage te laten beïnvloeden?

Sommige mensen kun je behandelen of coachen wat je wilt, ze komen niet verder dan het punt waarop ze bij je binnen kwamen. Eigenlijk is dit vreemd, want ze krijgen dezelfde uitdaging als de mensen die wél vooruit komen. Ze komen - dat zeggen ze - om energetische blokkades (art. 18) op te ruimen. Ze willen lekkerder in hun vel zitten. Pas achteraf - zo lijkt het - pakken ze hun eigen verantwoording niet op. Mijn leraar zei: 'ze laten hun koekje niet afpakken'.

In tegenstelling tot de meeste cliënten, sturen zij naderhand géén gezellige of dankbare mailtjes. Ze beschrijven steevast in hun voortgang hoe moeilijk ze het hebben. Om wat voorbeelden 'uit de praktijk' te geven, opende ik mijn mailbox en zocht een aantal uitspraken van verschillende mensen eruit:
 • 'het gaat momenteel heel erg slecht met me ik heb vannacht bijna niet geslapen en voelde me alleen en angstig in het donker. Ook vanmorgen voelde ik me onzeker en klein'.
 • 'maar het gaat dus nog gewoon niet goed, vandaag erg slecht zelfs'.
 • 'ik ben zeer hard aangevallen geweest'.
 • 'vannacht heb ik niet goed geslapen. Ik had overal pijn in mijn lichaam'.
 • 'ik kreeg zwarte gedachtes en dit moet je dan aan je arts melden. Dat deed ik en het enige wat hij zei was... dan kun je eruit stappen maar dan kom je jezelf wel in een volgend leven weer tegen'.
 • 'het lukt niet meer, het is echt een energie in de vorm van een blokkade en ik weet me daar geen raad mee'.


Hoe kan het toch dat volwassen mensen, soms hoogopgeleid, die beslist niet terminaal zijn, zich zo miserabel voelen?

Veel therapeuten noemen dit een 'slachtofferrol'. Ze leunen in te grote mate op anderen. Het is misschien de enige manier die ze kennen om aandacht en begrip te vragen, of eindelijk eens gezien te worden. Ik zelf vraag me telkens af: "waardoor doen ze dit?", maar vooral "hoe krijg ik ze daar doorheen?".

Ik kwam erachter, dat er verschillende bronnen te vinden zijn voor dat miserabele gevoel. Het gaat hierbij om inprenting, of introjectie van vreemde energieën uit verschillende bewustzijnsvelden. Men heeft die zich eigengemaakt. Ik splits die voor de helderheid uit, maar ze kunnen door elkaar heen, of gezamenlijk werkzaam zijn.

De oorzaken:

  1. Door innerlijke sabotage:
  • mentaal
  • emotioneel
  • fysiek
  • ego
  • astraal

  2. Via angst opwekkers: middelen die invloed hebben op de angstbeleving.

  3. Door sociale contacten: en via het collectief bewustzijn.

1. De meest voorkomende innerlijke sabotage komt via het mentale veld (de mind).

Dit is herkenbaar via innerlijke (onbewuste) overtuigingen zoals: 'ik ben het niet waard''ze hebben mij nooit gezien' of 'het leven is onveilig', 'ik heb een slechte jeugd gehad' enzovoort. Op het moment dat iemand anders hen met liefde en genegenheid benadert, hun waarde hoger inschat dan ze gewend zijn, of ze wél ziet zoals ze zijn, begint vol ongeloof op een fundamentele basis hun sabotageproces.

Ze vergeten de uitdaging. Ze halen zichzelf dan weer omlaag en ze proberen (via het ego) hun oude overtuigingen in stand te houden. Gedachtes (negatieve) kunnen ze niet loslaten, want dan verliezen ze een stuk van zichzelf (dat is opnieuw een overtuiging van de mind).

Sabotage via het emotionele lichaam (art. 182): een emotioneel lichaam (astraal van aard), is het voertuig van je ervaringen en heeft een fabuleus repertoire van herkenning ontwikkeld. Deze entiteit bevat inprentingen (herinneringen) van vele levens en voedt zich als een verslaafde met de eigen energie. Als nare herinneringen gekoppeld zijn aan eerder bereikte hoge energiefrequenties (heksenvervolging), blokkeert het op dat punt. Gevoelens van hoge trilling zoals zielsgelukkig, plezier, blijdschap of liefde, worden daardoor ook niet toegelaten.

Het fysieke lichaam werkt net even anders: dat is erop gericht om te overleven en balans te houden. Bij (schadelijke) veranderingen zoals door slaapgebrek (art. 61), teveel adrenaline door te heftige emoties of zuurstofgebrek (door hyperventilatie), komt er een natuurlijke reactie. De lichaamsentiteit doet er alles aan om de invloeden van het disfunctioneren te stoppen. Een te snelle groei of een te hoge frequentie kunnen de cellen van het lichaam niet altijd aan. Het lichaam verzuurt erdoor en ontwikkelt daarmee talloze klachten. Daardoor gaat de aandacht alleen nog maar uit naar het fysieke ongemak.

Sabotage door het ego (art. 102): Het ego maakt het ons mogelijk om in de derde dimensie te functioneren. Het ego hoeft niet noodzakelijk een negatieve kracht te zijn. Het leeft van astrale energie, woont in de gedachte als een vorm van het verstand, maar woont óók in het emotionele lichaam én in iedere cel van het fysieke lichaam. Ze trekt daardoor aan de touwtjes van verschillende lichamen.

Het ego schept wat het wil zien en noemt dat waarheid. Het ego is briljant om overtuigingen in stand te houden. Die zogenoemde waarheden ziet de persoon dan ook zo. Dat maakt dat miserabele gevoelens (soms niet nodig) vanuit andere oorzaken toch door het ego gefaciliteerd blijven.

Aartsengel Samuel

Astrale sabotage: negatieve entiteiten (art. 141), voodoo en invloeden van vloeken kunnen behoorlijk stagnerend werken. Door specifieke behandelingen is ommekeer of verwijdering gelukkig mogelijk. Anders werkt het bij Luciferische energie. Die Luciferische energieën belagen de mensheid om ze gevangen te houden en ze niet verder te laten groeien. Het ziet er uit als wit licht, maar heeft een koude uitstraling, ofwel vals wit licht.

Vaak vermommen deze energieën zich als iets goeds. Het komt echter van buiten, uit een andere kosmos (ze horen niet bij de mensheid zelf). De Luciferische wereld is een heel laag bewustzijn, een primitieve energie die aanhaakt op de zwakke delen van de mens.

2. Angstopwekkers:

Een andere invloed komt voor rekening van angstopwekkers zoals: suikers, cafeïne, alcohol (art. 184),, drugs, medicijnen, gifstoffen, onnatuurlijke toevoegingen en media. Angst zelf is niet meetbaar, maar de gevolgen in lichaam en geest wél. Ze maken de mensen instabiel en kwetsbaar. Hoe banger de mens is hoe sterker de tegengestelde stromingen, met als gevolg blokkering voor de nieuwe lichte energieën.

3. Collectief bewustzijn:

Dwars door iedere mens - ook al hebben we er geen idee van - stromen allerlei bewustzijnsvelden. We worden daardoor beïnvloed op een subtiel niveau. Energieën afkomstig van de familie waar je toe behoort, van het werk, de school of vereniging, stromen allemaal collectief door iedereen die daar deel van uitmaakt. Verschillende instanties, overheden en het omgevingsbewustzijn (wijk/stad/dorp) hebben eveneens invloed. Vergeet ook niet het land waar je woont, het werelddeel, de aarde en de kosmische bewustzijnsvelden, alles is van invloed.

Is die beïnvloeding positief, door een prettige buurt, fijn werk en een tolerante fantastische familie, dan kunnen hogere energieën door iemand heen stromen. In een nare omgeving, zoals ruziënde familie/buren/collega's of in oorlogsgebieden zullen de laag trillende energieën de mens naar beneden halen.

Om collectieve beïnvloeding te vermijden laten veel Lichtwerkers hun werkelijke familie- en vriendengroep (art. 95) tijdens hun groei (tijdelijk) achter zich. Door de toename van hoge trillingen in hun systeem, passen ze niet meer binnen die groep. Soms worden ztegen de stroom inzwemmene om die reden verstoten. Zodra ze merken dat ze buiten de (familie)groep komen te staan, valt hun comfortzone weg: 'ze staan er alleen in'. Als ze dan ook nog geen aansluiting hebben gevonden bij gelijkgestemden, of het kosmische contact nog niet helder ervaren, blokkeren ze hun groei en trekken ze de lage trillingen waar ze net uitkwamen weer naar zich toe.

In alle bovengenoemde gevallen heb je te maken met een inner-conflict dat voor die mensen onoplosbaar lijkt. Dan hangt het er voor een groot deel vanaf, hoe het met hun motivatie is gesteld. Bij de meeste mensen brandt dit op een laag pitje. Ze zijn even gemotiveerd, maar als er niet direct een resultaat is, zakt dit weer weg (meestal verlaten ze jouw praktijk of opleiding om het elders te proberen).

Hoe kan het (innerlijke) saboteren worden overstegen? In deze tijd worden er massaal hoge frequenties (Licht) naar de aarde gestuurd. Door die hoge energie binnen te laten smelt negatieve energie.
 • Gebruik zoveel mogelijk Licht, want Licht trekt Licht aan, Licht transmuteert en lost op wat niet van Licht is;
 • Daarnaast is het oppeppen van motivatie om vol te houden een must;
 • Het achterwege laten van angst opwekkers;
 • Verder is het een aanrader om het ego wat andere gezichtspunten te laten zien (bewustwording);
 • Voor astrale sabotage geldt: als er niets meer is wat hen vasthoudt, worden ze weer terug getrokken naar hun eigen bron.

Reactie: "Goedemorgen Ria, Dank je wel voor de altijd weer inspirerende mail. Zeker deze over de saboteurs. Erg toepasselijk bij mij. Ik zit nog steeds vast in mijn situatie en hak nog stééds geen echte knopen door. En lukt het mij nog steeds niet om mijn werk neer te zetten. Dit alles maakt me wel erg verdrietig. Dus je mail bood mij wel inzicht.."


Ria Feskens, Serenora,

Zit er iets bij wat je aanspreekt voor je eigen ontwikkeling of groei?
Neem dan contact met me op!

website ontwerp (1999) door J.A. Software, alle bewerkingen in eigen beheer 2023, Ria Feskens webhosting, Domeinstad