Aarden, gronden, op aarde aansluiten

Wat zijn de symptomen van niet geaard/gegrond zijn?

aarde aarding

Geschreven september 2015; laatste bewerking juni 2023

Vier belangrijkste oorzaken waardoor iemand zijn/haar aarding mislukt.Een cliënt schrijft: "Ik ben tot de conclusie dat ik veel buiten m’n lichaam verkeer, in m’n hoofd of hoger; ik word er ziek van.....; Ik heb het nodig om te aarden en de verbinding met m’n lichaam te maken en houden. Dan kan de wijsheid die ik vergaard heb ook z’n weg vinden. Ik merk dat het heel lastig is om de verbinding met mezelf goed te bereiken, (diep in m’n lijf te zakken) laat staan om het vast te houden. Is er iets wat me blokkeert?"

Waarom helpen aardingsoefeningen soms niet?

Is emotionele onvolwassenheid bij volwassenen de oorzaak? Of hebben Lichtwerkers/HSP'ers (art. 110) daar meer dan gemiddeld mee te maken?

De symptomen van niet geaard zijn:

 • Het over het algemeen hebben van een zweverig mistig gevoel.
 • Het moeite hebben met de aandacht erbij te houden of concentratieproblemen ervaren.
 • Het niet voelen van lichaamsgrenzen, alsof er geen contact mee is en niet in het lichaam 'wonen'.
 • Het koud van binnen hebben en koude voeten.
 • Het oppervlakkig ademhalen.

Voorbeeld: Anneke (niet haar echte naam) kwam in mijn praktijk. Men vond - zo vertelde ze mij - dat zij niet geaard was. Ze deed alle voorgeschreven oefeningen, maar het lukte haar maar niet. Of ik haar bij het aarden/gronden kon helpen. Natuurlijk kan dat en ik ging met haar aan de slag. Anneke had veel last van onrust en vermoeidheid, ze was snel emotioneel en kon niet veel prikkels van anderen verdragen, zei ze.

Toch was haar energieveld en aura normaal en compact, lag volledig om haar heen en was stevig verankerd in de aarde. Haar onderste chakra was open en functioneerde goed. Uit dit alles bleek dat ze wel degelijk geaard was! Er was iets anders aan de hand; het leek alsof ze emotioneel*) onvolwassen was.

'Hoe komen anderen er toch bij om te zeggen dat je niet geaard bent als ze die verbindingen niet kunnen waarnemen?'

Komt dit vaker voor? Ik denk dat we het antwoord moeten zoeken in de literatuur, want als we iets over aarding of gronding willen weten kunnen we naast het lezen van boeken op internet kiezen uit 92.800 hits, allemaal over gronden op een spirituele manier. We komen daar een wirwar van opsommingen tegen waaruit zou blijken wanneer iemand niet geaard is. Toch lijkt het erop of alle problemen, ook die van emotionele onvolwassenheid, op één hoop geveegd zijn onder het kopje 'niet geaard'. Er is duidelijk geen overeenstemming over de feitelijke betekenis van aarding/gronding.

Als wij het puur over aarding of gronding hebben, bedoelen we dat alle bewustzijns- en auravelden, de energiesystemen, volledig in het lichaam verankerd zijn en zonder blokkades een uitwisseling hebben van persoonlijke energie met de aarde energie. Alleen op paranormale wijze kunnen die verbindingen worden waargenomen. Er zijn wel symptomen waaruit je kunt opmaken of je goed geaard bent, zoals het volledig in het hier en nu leven, stevig op je (warme) voeten staan, een gevoel van welzijn en innerlijke rust ervaren. Iemand die van zichzelf én van zijn lichaam houdt, kan heel goed geaard zijn zonder besef van het bestaan van de planeetgeest 'Moeder Aarde'.

Er zijn zeker vier hoofdoorzaken te benoemen waardoor iemand niet geaard is:


  1.    Verbinding met de onderste chakra (art. 52) is niet in orde. Meestal is er door traumatische ervaringen schade opgelopen en worden verbindingen daardoor niet of niet goed tot stand gebracht.
  2.    Het lichaam is ziek, doet pijn (art. 89) of wordt verafschuwd. Door de energie uit het lichaam weg te trekken omdat het daar binnen niet te verdragen is, verdwijnt de aarding of komt nooit tot stand.
  3.    Vluchtreactie. Bij een onverwachte schrik of verbijstering (art. 17) worden de bewustzijnsvelden naar een veiliger (astraal) oord gebracht en de aarding verbroken. Gevoelige mensen herkennen dit als 'eruit zijn'. Pas als het veilig is, keren ze terug in hun lichaam.
  4.    Auravelden (art. 22) zijn te groot of te licht. Bij een aantal mensen zijn de bewustzijnsvelden (aura) zo groot en zo verfijnd dat het haast onmogelijk lijkt om dat in een lichaam te verankeren; zij hebben een gedeeltelijke aarding en werken aan de volledigheid ervan.

De andere genoemde symptomen, en dat was 75% van alle opsommingen op internet, hebben meer te maken met emotionele onvolwassenheid. Dat is even schrikken, want als je gefocust raakt op je aarding en allerlei oefeningen doet om verbinding met de aarde te maken, kun je niet zien dat je met een emotionele onvolwassenheid te maken hebt en blokkades (art. 18) aan moet pakken.

Je denkt, door wat men je zegt en wat je leest, dat je probleem bij de aarding ligt. Je komt er dan niet aan toe om het onderliggende emotionele probleem (van het inner-kind) op te lossen. We hebben natuurlijk allemaal ons inner-kind, maar dat zou geen angstig kind mogen zijn.

En het is niet vreemd dat het gros van de Lichtwerkers/HSP'ers hiermee te maken heeft. Want Aardezielen die leven na leven op aarde incarneren, hebben een stabieler emotioneel veld, dat een beetje gelijke tred heeft gehouden met hun ontwikkeling. Maar Lichtwerkers/HSP'ers zijn daarentegen, niet van deze planeet aarde, lopen met hun emotionele volwassenheid achter. Ze fladderen nog en zijn snel uit het lood geslagen. Het wordt ten onrechte betiteld als niet geaard zijn! Bij hen lijken de reacties vanuit kinderlijke patronen, alsof ze van binnen (deels) in hun kindertijd zijn blijven steken.
 

Hieronder zie je een beperkte opsomming van emotionele onvolwassenheid bij volwassenen:

 • Ze zijn vaak chaotisch, angstig, nerveus, gestrest en niet op hun gemak of ontspannen.
 • Ze reageren in vrijwel elke situatie metéén en erg kinderlijk (huilen, paniek, kort lontje); vaak zonder na te denken of te overwegen of een reactie passend is.
 • Ze zijn vaak moe en hebben (voedende) contacten nodig om zich staande te houden, ze kunnen niet alleen zijn en elke afwijzing wordt daardoor als bedreigend ervaren.
 • Ze zijn star, eigenwijs en niet flexibel in hun houding.
 • Ze nemen geen verantwoordelijkheid voor hun daden. Ze wijzen altijd een oorzaak buiten zichzelf aan.
 • Ze luisteren meer naar anderen dan zelf antwoorden te zoeken en vragen naar de bekende weg (bevestiging).
 • Ze hebben regelmatig een slecht humeur, meestal afhankelijk van het weer en lachen bijna nooit uit zichzelf.
 • Ze hebben voortdurend kritiek op anderen en roddelen veelvuldig.
 • Ze kunnen niet tegen teleurstellingen en tegenslagen in hun leven, blijven wrokkig, kunnen niet loslaten.
 • Als iets niet lukt, zoeken ze niet naar andere mogelijkheden. Ze doen het af met dooddoeners zoals 'het is zoals het is', 'dingen gaan zoals ze gaan', 'het is nou eenmaal zo', 'het is niet anders'.
Nu gaat het nooit alléén om aarding of alléén om emotionele zaken, maar een combinatie van alle factoren. Volgens Drunvalo Melchizedek zijn emoties van het verstand én van het hart twee verschillende entiteiten die anders reageren, het is dus behoorlijk complex.

Voorbeeld: Zo had een cliënt een nare boodschap gekregen. Doordat ze als een emotioneel onvolwassene niet tegen een tegenslag kon, werd ze angstig. Ze begon te piekeren en vergat volledig haar lichaam. Pas toen ze duizelig werd (van de honger) sloeg de paniek toe. Ze trok het niet meer en ze vluchtte naar hogere astrale gebieden, de aarding achterlatend. In het medische circuit werd deze cliënt medicatie voorgeschreven.

Ik denk dat de oplossing naast het opnieuw aarden van de cliënt meer gezocht moet worden in het tot volwassenheid brengen van het emotionele lichaam. En dat kan op allerlei manieren, via allerlei ingangen. Dat wat bij iemand resoneert, is meestal het beste. Je bent gelukkig nooit op alle gebieden emotioneel onvolwassen. Je kunt bijvoorbeeld gemakkelijk loslaten en opruimen, dat is volwassen, maar je kunt je grenzen niet voelen of voor jezelf opkomen en dat is dan onvolwassen. En het kan ook andersom zijn. Om nu zelf te bepalen hoe het bij jou is gesteld met de emotionele volwassenheid, heb ik een aanvinklijst gemaakt.
Kom je na het lezen tot de conclusie dat jij mogelijk ook op het verkeerde been bent gezet wat aarding betreft? Onderzoek dan eens hoe het met jouw werkelijke aarding is gesteld en volg de tip.

Tip: Ga in een rustige omgeving ongestoord zitten met je blote voeten plat op de vloer. Voel eerst hoe het in je lichaam is en dan vraag je in gedachte aan de planeetgeest die we 'Moeder Aarde' noemen of ze jou zou willen doorstromen. Als je dan langzaam en gestaag een weldadige energie via je voeten omhoog voelt kruipen meestal tot aan je knieën, zit het wel goed met die aarding.

*) Wil je weten hoe het dan met die emoties en de volwassenheid of onvolwassenheid daarvan zit, lees dan: onverwerkte emoties (art. 9) en transformeren van emoties (art. 70).

LEES OOK: Wat maakt het nu uit of de Aarde massief of hol is? (art. 101)

Ria Feskens, Serenora,

Zit er iets bij wat je aanspreekt voor je eigen ontwikkeling of groei?
Neem dan contact met me op!

website ontwerp (1999) door J.A. Software, alle bewerkingen in eigen beheer 2024, Ria Feskens webhosting, Domeinstad