Goedenavond, vraag jij je wel eens af hoe hoofdpijn kan ontstaan?Hoofdpijn heeft vaak een andere oorzaak dan veel mensen denken en vraagt dus vaak om een ander soort behandeling!

We kennen het allemaal wel, hoofdpijn: de één sporadisch na bijvoorbeeld een griep of een kater en de ander nagenoeg elke dag. In mijn praktijk komen heel wat mensen met hoofdpijnklachten en ik zal proberen om uit te leggen wat er volgens mij van invloed kan zijn, aan de hand van enkele praktijkvoorbeelden. Want er kan iets heel anders spelen dan je vaak denkt.

Dagelijkse fysieke hoofdpijn die soms sluipend ontstaan is en er vroeger niet was. Dit is een hoofdpijn die te maken heeft met dingen die zich in het aardse lichaam afspelen en die duidelijk te merken of te onderzoeken zijn zoals scheefstand van het lichaam, strakke nek-schouder spieren of vergroeide rug, slechte ogen en soms tumoren in het hoofd.

Periodieke hoofdpijn die bij vlagen de kop opsteekt. Minder duidelijk is deze hoofdpijn die indirect via het lichaam tot stand komen zoals via virussen (griep / COVID-19) verkoudheden, (voedings)allergie, hormonen (menstruatie) en niet te vergeten drank (kater) of drugs (lachgas).

Praktijkvoorbeeld Jos heeft al jaren last van hoofdpijnen en na vele pogingen ervanaf te komen geeft een spiritueel therapeut hem het advies om zijn voeding aan te passen, en vooral geen tarwe en kaas meer te eten. Uiteindelijk overwint hij zijn weerstand tegen de grote verandering en volgt dit advies op. Zijn hoofdpijn verdwijnt totdat hij op een personeelsuitje niet de aandacht naar zich toe wil trekken.

Hij denkt "Ach, moet toch kunnen, die ene keer", en neemt een lekker broodje kaas. Hij kon erop wachten; een gierende hoofdpijn volgde die dagenlang aanhield.

Mentale hoofdpijn, daar is geen peil op te trekken, te pas en te onpas kan die ontstaan. Adri ( zo zal ik hem maar noemen) heeft al jaren zomaar een dag dat hij s' morgens wakker wordt met een hevige hoofdpijn. Volgens zijn partner heeft hij die nacht heel onrustig geslapen. Ooit ( 20 jaar geleden) was de diagnose epilepsie gesteld en daar was hij van geschrokken. Hij heeft geleerd om op zo'n dag alles af te zeggen en weer naar bed te gaan; een paar uur later gaat het dan wel weer.

Adri's concentratie is achteruitgegaan en zelf denkt hij dat dat door die aanvallen komt. Als hij tijdens een behandeling diep ontspannen is, vraag ik hem zachtjes wat hij gisterenavond heeft gegeten en met een schok voel ik de weefsels samentrekken in zijn hoofd. De spanning neemt toe en daardoor ontstaat er ook ineens een hoofdpijn, de weefsels voelen gespannen aan.

Wat er gebeurd is, is dat in het weefsel een soort paniek ontstaat, want het mentale eist als het ware een antwoord van het geheugen en die weet het niet zo snel (meer). In het dagelijks leven voelt hij zich voortdurend gedwongen om snel een beroep op zijn geheugen en verstand te doen. En om de zoveel tijd laat het systeem het geheel en al af weten en gaat over tot een nachtelijke ontlading! Adri leert niet te hoge eisen aan zichzelf te stellen, de tijd te nemen of er een antwoord komt en wordt rustiger hierdoor. De hoofdpijnen blijven weg.

Posttraumatische hoofdpijn: een dagelijkse, soms heftige hoofdpijn die jarenlang kan duren. Dit maak ik veel in mijn praktijk mee. Opvallend hierbij is, dat de mensen vaak weten wanneer hun hoofdpijn ongeveer ontstaan is.

Praktijkvoorbeeld: Zo was er een vrouw (ik noem haar Annelies), die al vanaf haar 13e jaar hoofdpijn had. Zelf dacht ze dat deze hoofdpijn pre-menstrueel was. Ze was inmiddels 27 jaar, maar veranderingen, zoals de pil hadden geen resultaat. Aan haar houding zag ik dat haar voeten naar binnen stonden alsof ze iets vastklemde, haar voeten waren koud en haar nek voelde als een plank. Ze was net op vakantie geweest, had het leuk gehad, ze had een goede baan en een fijne partner. Sinds kort zat ze op Yoga en verwachtte dat ze daardoor nu ontspannen zou kunnen zijn. Maar dat was ze niet!

Tijdens de behandeling leek het alsof er zich een weefseltrauma liet voelen. Bij de eerdere intake was er geen sprake van whiplash geweest dus vroeg ik voor de zekerheid of er geen klap, val, stoot of meppen vroeger geweest waren en ineens kwam de herinnering naar boven: ze herinnerde zich, een onverwachte val van het paard op 12-jarige leeftijd, met als gevolg een hersenschudding.

De herinnering van de val zat nog opgeslagen in haar nekweefsels. Door de beweging in slow-motion te herhalen ontspande het weefsel en verdween haar hoofdpijn. Vaak duurt het een heel jaar voordat men klachten krijgt na een ongeval. Zij had al die tijd haar menstruatie die op haar 13e begon (een jaar later) als oorzaak aangewezen, maar deze was niet de werkelijke oorzaak geweest.

Emotionele hoofdpijn, zeer herkenbaar, en vaak het gevolg van een ruzie, woedeaanval, huilbuien of schrik. Is vaak binnen 48 uur vanzelf weer opgeklaard. Wat je kunt doen is heel goed kijken waardoor de emoties zo hoog oplopen.

Beklemmende hoofdpijn, alsof je een helm op je hoofd hebt staan die er maar niet af wil, dat kan veroorzaakt worden door het Cranio Sacraal systeem in ons lichaam. Normaal bewegen je botten en weefsels minimaal, als deze beweging verhinderd wordt ontstaat er ook vaak drukkende hoofdpijn. Soms is slechts één behandeling voldoende om de beweging weer op gang te krijgen en hoofdpijnvrij te raken.

Energetische hoofdpijn. Bestaat dat? Ja dat bestaat. Vooral hooggevoelige mensen hebben daar last van, het heeft te maken met de persoonlijke energietrilling. Een energielichaam omsluit ons lichaam als een soort dampkring (auravelden) en daarbinnen is een voor ons unieke trillingsfrequentie. Als er binnen die velden veranderingen plaats vinden, kan dat hoofdpijn veroorzaken.

Praktijkvoorbeeld Sonja had al zes jaar hoofdpijn en ook van alles geprobeerd. Ze had twee jaar geleden een burn-out gehad, was er al wel van hersteld, maar de hoofdpijn bleef. Zij deelde haar werkplek met drie andere collega's op een piepklein kantoortje, zonder daglicht, met veel computers, fax, kopieerapparaat en andere elektrische zaken. Daarnaast begeleidde zij een groep met geestelijk gehandicapte mensen.

Haar energieveld was zo sterk in kwaliteit achteruit gegaan door onder andere het slechte klimaat op haar werkplek. Zij was nog vatbaarder geworden voor de energietrillingen van de groep die ze begeleidde. Ze nam als het ware de trilling van de anderen in haar auraveld mee en dat veroorzaakte spanning in haar eigen energieveld en daarmee haar hoofdpijn.

Migraine, niet meer te stoppen als het er eenmaal is. Bij migraine kan de oorzaak liggen bij alle eerder genoemde gebieden, soms door een combinatie van verschillende oorzaken en daardoor zeer heftig en haast niet meer te stoppen zijn. Deze aanvallen zijn ontwrichtend, voor de persoon zelf, het gezin en het werk. Net als alle andere hoofdpijnen heel goed behandelbaar als de juiste oorzaak of oorzaken zijn gevonden.

Samenvattend; Hoofdpijn kan vele oorzaken hebben waar mensen en ook artsen vaak niet bij stilstaan. Maar als je de oorzaak niet weet, wordt vaak de verkeerde behandeling gekozen. Veel mensen gebruiken bijvoorbeeld pijnstillers, maar we weten allemaal dat pijnstillers niet goed zijn voor je lichaam. Ze verstoren je mineralenbalans, ze hebben een negatief effect op je auravelden en je wordt er zelf niet echt beter van.

Daarom is het uitzoeken waarom je hoofdpijn hebt zeker de moeite waard, want als je de oorzaak weet, kun je er echt iets aan doen. Als je er alleen niet uitkomt is een afspraak mogelijk, dan kunnen we samen kijken hoe de hoofdpijn bij jou tot stand komt. We nemen er ruim de tijd voor en in die tijd komt er veel informatie vrij. En als je eenmaal de oorzaak weet, kun jij de juiste maatregelen nemen om het te voorkomen.

Tips om zelf hoofdpijn te bestrijden:
 • Als je een hoofdpijn op voelt komen, dan kun je er vaak nog wat aan doen. Je kunt je eerst bewust worden van je gehele lichaam, heb je koude voeten, koude billen, koude buik rondom je navel? Dan is je energieveld zeker niet op orde, verlaat de plek waar je bent als je dat kunt, trek droge schone sokken aan, dat scheelt vaak al heel veel. Thuis gekomen neem je een warme douche of voetwisselbaden dit alles om de doorstroming te bevorderen.
 •  
 • Als je dagelijks hoofdpijn hebt, hier raad ik aan om veel speurwerk te doen, een hoofdpijn dagboek bij te houden waarin je een aantal keren per dag jezelf een score geeft op de schaal van 0 t/m 10 zodat je meer over je hoofdpijn te weten komt. Daarnaast kun je vaak aangeven of er ziektewinst bij hoofdpijn is te melden, ik bedoel komt het je wel eens goed uit om hoofdpijn te hebben?
 •  
 • Het zoutkruikje, een zeer oud uit gebruik. Je verwarmt een kilo grof zeezout in een pan op een laag vuurtje ZONDER olie of boter of water of melk, gewoon droog opwarmen. Dat opgewarmde zout doe je in een sloop met een elastiekje erom om hem dicht te binden. Het warme zout leg je als een kruikje op je buik. De kracht van het zout is in staat om de elektriciteit die te hoog opgelopen is uit je buik te verwijderen en je zult merken dat het je ontspant. Het afgekoelde zout kun je de volgende keren gewoon weer opnieuw opwarmen en gebruiken.
 •  
 • Pepermuntolie, etherische olie die je op de slapen en het voorhoofd kunt wrijven, helpt meteen verfrissend.
 •  
 • Voetmassage, vooral van je grote teen, je masseert er de energie mee rond en dat kun je zelf doen of laten doen.
 •  
 • Ontspannings oefeningen en/of mediteren, daarmee geef je je lichaam en geest de nodige rust.

 
Ria Feskens, Serenora november 2005.

 klik voor meer informatiewebsite ontwerp (1999) door J.A. Software, alle bewerkingen in eigen beheer 2021, Ria Feskens webhosting, Domeinstad