Onzekerheid, wankel evenwicht, faalangst

Waar komt die onzekerheid vandaan?

En hoe krijgt je meer zelfvertrouwen, de tegenhanger van onzekerheid?

Onzekerheid is een emotie. Onzekerheid laat zich verstandelijk niet beredeneren. Want als het verstand wordt gebruikt om over een stap na te denken, alle risico’s geïnventariseerd zijn en alle benodigde opleidingen doorlopen; dan nog blijft die onzekerheid. Ik zou het ook (faal)angst kunnen noemen. Hoe komt dat dan?

Er zijn om te beginnen verschillende onzekerheden te benoemen:
· Oude onzekerheden, waarvan de herkomst niet duidelijk is.
· Onzekerheid door te weinig praktische ervaring.
· Onzekerheden die door (recente) negatieve ervaringen zijn ontstaan.
· Onzekerheden die ons voor een misstap behoeden.

Oude onzekerheden: wat ik er van weet, is dat wij allemaal duizenden levens hebben geleefd. Op verschillende manieren aan ons einde gekomen zijn. Sommigen van ons zijn werkelijk op de brandstapel verbrand omdat ze mystieke gaven hadden. Zij namen zich voor om nooit meer iets magisch te doen. Dat voornemen, die emotie zit nog steeds in ons huidige systeem. Alleen weten we dit niet meer bewust. We voelen (ook onbewust) dat nog wel. Deze emotie laat zich vaak zien als weerstand tegen zweverig gedoe. Maar ook de angst om fouten te maken, dat kostte immers ons leven. Onzekerheid op deze manier gevoeld werkt verlammend op de persoon en op zijn energiehuishouding. Er vindt onvoldoende doorstroming plaats en een grote vermoeidheid en passiviteit is het gevolg.

Voorbeelden van onzekerheden door te weinig ervaring komen veel voor bij Healers en studenten. Ze volgen een opleiding en leren een techniek. Maar op het moment dat ze op "echte" cliënten moeten oefenen slaat hun gevoel om in onzekerheid. Ze durven bijvoorbeeld geen geld te vragen voor een behandeling die ze geven, of vragen te weinig. Ze behandelen alle huisgenoten, familieleden en vrienden gratis maar komen niet verder dan dat. Zelfs het einddiploma behalen brengt hen niet veel verder.

Onzekerheid door minder positieve ervaringen. Zo klaagde zijn eerste klant - van een pas afgestudeerde therapeut - dat hij niets gevoeld had bij de door hem gegeven behandeling. Wel een stevige hoofdpijn en na de derde keer hield de klant het voor gezien. De tweede klant schoot in weerstand en ook die kwam niet meer terug. En de derde kwam niet opdagen. Hierdoor ontstond een onzekerheid of hij wel kon behandelen.

Een andere onzekerheid die we kunnen voelen is:" als het niet de juiste weg voor ons is!" Dat is een twijfel op een iets andere manier voelbaar. Als er die twijfel is, kun je beter wachten tot dit in een zeker weten omslaat en pas dan iets beslissen of handelen. Hierbij wordt geen verlammende werking ervaren maar eerder een gevoel van opluchting en doorstroming. Deze emotie wordt vaak ervaren bij het veranderen van werk, woning en relatie

Hoe ontstaat zelfvertrouwen? Door positieve ervaringen te beleven. Complimenten te krijgen of goede feed-back. Tekens als we iets doen en we ervaren daarmee een positieve afloop, wordt ons zelfvertrouwen gesterkt. We krijgen ervaring hoe ons handelen af  kan lopen en durven het daardoor nog een keer te doen. Door te handelen, gaan we stromen. Het bekendste ervaring is leren fietsen. Allemaal hebben we ervaren hoe eng je op een wiebelige fiets kon zitten. Eenmaal geleerd fiets je moeiteloos door tot op hoge leeftijd. Mensen met zelfvertrouwen zijn in staat meer te ondernemen dan mensen die dat niet hebben. 

Praktijkvoorbeeld van een therapeut in opleiding. Ze had diverse opleidingen achter de rug. Ze was goed bezig, maar bleef onzeker. Zij had het nodig om begeleid op echte cliënten te oefenen. De Body & Soulbeurs was daar uitstekend voor geschikt.

Haar reactie leest u hieronder:

Lieve Ria,
voor mij was het een heel inspirerend weekend. Om zoveel verschillende mensen in zo korte tijd onder je handen te kunnen voelen vond ik fantastisch. Heel goed om drempelvrees kwijt te raken. Zo ongelofelijk spannend om de verschillen te voelen en heel veilig om jullie erbij te hebben op het moment dat je iets verontrustends voelt of er zelf bij het behandelen geen raad mee weet.  

Kun je aan meer zelfvertrouwen werken? Mijn antwoord is ja. Ik geef je hieronder enkele tips:

· Onderzoek eerst waar jouw onzekerheid mee te maken heeft (oud, weinig ervaring, slechte ervaring of twijfel).
·  Bij oude onzekerheden is het raadzaam om samen met een therapeut uw overtuigingen te achterhalen en te veranderen.
· Onzekerheden door weinig ervaring. Veel ervaringen op gaan doen met de intentie om zoveel mogelijk te leren. Assisteren of stagelopen is er een voorbeeld van.
· Niet zulke prettige ervaringen, kunnen gelegen hebben aan de omstandigheden of personen en hoeven per definitie niet te betekenen dat je het niet goed hebt gedaan. Als je door deze situatie onzeker bent geworden, raad ik aan om het toch nog eens te proberen.
· Onzekerheid die eigenlijk twijfel is. En bij twijfel niets doen is mijn devies!

Ik wens je inzicht en bewustwording en héél véél zelfvertrouwen.

juni 2022 (september 2007).

Ria Feskens, Serenora,

  Neem met me op.

website ontwerp (1999) door J.A. Software, alle bewerkingen in eigen beheer 2022, Ria Feskens webhosting, Domeinstad