Hooggevoeligheid, Hoogsensitief, Hoogbewust, High Sensitieve Person HSP

Weet jij het verschil tussen hooggevoeligheid en hoogbewustzijn?

hoogsensitief & schotelantenne

Geschreven maart 2006, laatste bewerking mei 2023

Hooggevoeligheid (HSP) komt vaker voor dan je denkt.


Om te beginnen zijn er vele boeken geschreven over High Sensitieve Persons HSP en kun je via een zoekmachine testen doen om erachter te komen of ook jij in die categorie valt.

Wanneer ben je hooggevoelig of hoogsensitief, wanneer hoogbewust, ben je het allebei of is er geen verschil?Wat veel mensen niet beseffen is dat hooggevoeligheid (HSP) vaak samen gaat met een hoogbewustzijn van het gehele wezen.
  • Hooggevoeligheid of Hoog Sensitieve Persoon(HSP) betekent dat je een speciale afstemming (antenne) hebt om subtiele signalen en prikkels uit de omgeving te registreren.
  • Hoogbewustzijn betekent dat je al vele levens hebt geleefd en daarin bewust bent geworden. Dit hoge bewustzijn wordt vaak gezien als een oude ziel, ook de Lichtwerkers (art. 36) zijn hoogbewust. Hierdoor is de persoon in staat om subtiele kosmische signalen (Licht vanuit de Bron) op te vangen. Lees over die niveauverschillen in ontwikkeling (art. 72).

Hooggevoeligheid en/of hoogbewustzijn kan op verschillende manieren tot uiting komen:


    1. De eerste - veel voorkomende - vorm is die van onbewuste personen over hun eigen hoge bewustzijn; er zijn van die prachtige hoogbewuste mensen (en kinderen), die hebben een hele fijnstoffelijke structuur van hun energieveld. Hun aura is haast transparant, vol pastel en lichte kleuren (hoe lichter de aurakleuren hoe hoger het bewustzijn). Die energievelden stralen zover uit dat de kamer vaak te klein is om het gehele veld te kunnen voelen. Dit prachtige energieveld is een optelsom van vele geleefde levens in allerlei vormen en veel geleerde lessen. Dit veld kun je ook een bewustzijnsveld noemen en als het zo fijntjes en transparant is dan duidt dit op een hoog bewustzijn. Van deze personen wordt door de omgeving vaak gezegd dat ze te lief zijn voor deze wereld, of dat ze veel liefde in zich hebben.

    Toch kunnen deze personen redelijk onbewust zijn over hun eigen bewustzijn! Ze voelen wel van alles, geloven soms in leven na de dood, maar beseffen niet dat ze zo mooi zijn en over zeer sterke, vaak helende krachten beschikken. Dat is nou zo zonde! Wat ze nodig hebben is een bevestiging van wie ze werkelijk zijn, daardoor gaan ze stromen en stralen en dat is mooi. Zij worden door helderzienden vaak gewezen op hun kwaliteiten, zouden magnetiseur of healer kunnen zijn, vaak geloven ze dit niet!

    2. De tweede voorkomende vorm; zij die die denken een hoogbewustzijn te hebben, maar toch duidt het erop dat het niet zo is; deze mensen hebben alles geleerd hebben over spiritisme, ze zeggen veel te kunnen zien, voelen van alles (vooral emoties) maar zij hebben (nog) niet dat hoge bewustzijn bereikt en hun uitstraling is dan ook erg beperkt en de aurakleuren aan de donkere kant. Ze noemen zichzelf wel spiritueel, maar zijn beslist niet hoogbewust en vaak ook niet fijngevoelig. Ze vangen nauwelijks kosmische signalen vanuit de bron op. Door hun eigen overtuiging misleiden ze niet alleen zichzelf maar ook andere mensen.

    3. De derde vorm is ook niet hoogbewust, maar super sensitief; bij deze personen tref je soms geen hoog bewustzijn aan, maar zij zijn heel sterk afgestemd op lichamelijke sensoren in het fysieke of emotionele lichaam. Het zijn de mensen die snel uit balans zijn. Vaak wordt dit veroorzaakt door een emotionele of lichamelijke overgevoeligheid. Deze gevoeligheid heeft echter niet echt iets uit te staan met hooggevoeligheid voor subtiele signalen. Deze personen reageren heftig op alle prikkels. Zelfs een bericht in de krant of op de TV kan hen helemaal in de war brengen. Zij proberen koste wat het kost prikkels te vermijden, maar doen bijna niets aan bewustzijnsontwikkeling.


Het is nuttig te weten dat er verschil bestaat, alleen op grond daarvan mag er niet geoordeeld worden. Het is goed te beseffen dat alle personen, gevoelig of niet, bewust, hoogbewust of onbewust samen op weg zijn op het evolutionaire pad. Die verschillen moeten er zijn om te kunnen groeien.

LEES OOK: *Is er verschil tussen hooggevoelig en overgevoelig? (art. 35)
*Hoog Sensitieve kinderen (HSP) op de basisschool (art. 64).
* Ontdek je 'verborgen' eigenschappen die worden onderdrukt (art. 109).

Ria Feskens, Serenora,

Zit er iets bij wat je aanspreekt voor je eigen ontwikkeling of groei?
Neem dan contact met me op!

website ontwerp (1999) door J.A. Software, alle bewerkingen in eigen beheer 2024, Ria Feskens webhosting, Domeinstad