Wist jij dat er bij artrose meer aan de hand is dan alleen slijtage?Artrose wordt geleidelijk erger en kan niet worden genezen volgens de gevestigde medische wetenschap. Is dat wel zo?
Artrose, je voelt je gekwetst en alleen in je verdriet! Dat schrijft Christiane Beerlandt in haar boek sleutel tot zelfbevrijding over deze aandoening. Eigenlijk denk ik dat ze nog gelijk heeft ook.

Nagenoeg al die mensen die ik in de praktijk zag, lijdend aan artrose leden ook aan gekwetstheid en voelden zich zeer eenzaam in hun verdriet. Heel veel mensen, vooral ouderen zag ik met deze klachten. Ze kwamen met heel veel lichamelijke pijn EN met die verschrikkelijke diagnose; artrose (een soort dunner worden van het kraakbeen tussen de gewrichten, waardoor de gewrichten met veel pijn over elkaar heen schuren zonder de dikke beschermende tussenlaag van het kraakbeen).

Ze hadden steevast hun eigen visie over artrose: slijtage van de gewrichten (het kraakbeen). Ze dachten bij slijtage meteen aan bijvoorbeeld een dun geworden laken of gordijn, als je daar te ruw mee om springt, scheurt het. Dus ze waren ze uiterst voorzichtig met hun lichaam geworden, met name de artrose-plekken. Ze ontzagen zichzelf. Ze hadden het mis! Laboratoriumproeven (lees wetenschappelijk) met hazen in een tredmolen. Één pootje in het gips, het andere niet. Ra. Ra. Het pootje in het gips kreeg artrose! Dus NIET het bewegen van gewrichten veroorzaakt artrose, maar de stilstand ervan!! (althans bij die haas).

Kennen we de uitspraak niet: rust roest?  Ik denk dat dit een wijze uitspraak is. Een andere nog fatalere uitspraak, die ik ronduit misdadig vind: Een genezing voor artrose bestaat niet! (te vinden op Wikipedia). Dus als jouw arts de diagnose artrose stelt, en hij kan dit aantonen, gaat meteen dit doemscenario bij jou in werking. Je bereid je voor op pijn en plaats van heling en genezing. Jammer, want een lichaam is GEEN machine, er worden miljarden cellen dagelijks opnieuw aangemaakt. Denk dan bijvoorbeeld eens aan je haar. Mensen die chemokuren krijgen verliezen hun haar. Toch groeit het weer op dezelfde manier aan als de chemicaliën uit het lichaam zijn verdwenen.

Als je bijvoorbeeld in de tropen of woestijn, ver van enige arts, je been breekt. Je lichaam (gespalkt) weet precies waar het de botcellen vandaan moet halen, hoe ze die cellen naar de juiste plek moeten transporteren. Hoe de botdelen naar elkaar toe moeten groeien en infecties moet bestrijden. Na een paar maanden kun je er weer op lopen. Genezen heet dat. Voila. Dat kan je lichaam. Haar zelfgenezend vermogen. Zou dat wonderlijke lichaam, dat tot nu toe door geen enkele computer nagemaakt kan worden, in al haar complexiteit géén nieuw kraakbeen aan kunnen maken??? Natuurlijk wel!

Het duurt ongeveer twee jaar voor een gewricht hersteld is, dus als je nieuwe gewricht al in de orthopedische werkplaats klaar hangt ben je voor dat gewricht misschien te laat. De rest van de andere gewrichten zijn dan nog te redden! Je moet wél de omstandigheden voor je lichaam verbeteren. Dat kan zijn door een andere leefstijl, andere voeding, overtuiging, aanvullende vitamines en supplementen en ook verdrietverwerking.  Als je dit weet is het zeker de moeite waard om er zelf wat aan te gaan doen! Er is hoop! Laat die je niet ontnemen. En.. niet geschoten is altijd mis.

  Zeven tips om artrose te voorkomen of klachten ervan te verminderen:
  • Blijf bewegen, vooral wandelen, fietsen, zwemmen  en dansen (begin  bij het leukste).
  • Drink tweemaal per dag heermoesthee en vier maal per dag brandnetelthee *).
  • Verander je voeding in vegetarisch, rijk aan kalium zoals avocado's en pecanoten, rauw groentesap, aardappels, zure appels, ananas en bananen. Zie af van koffie en alcohol.
  • Ga naar de sauna, neem wisselbaden om de bloedsomloop te stimuleren.
  • Verander je overtuiging dat oud ook versleten is: Veel wereldleiders (zoals Pausen) functioneren nog op zeer hoge leeftijd. Veel krasse oudere mensen werken nog op hun 85e! Artiesten van boven de 80 jaar trekken nog altijd volle zalen! Honderdjarigen die door de rijbewijskeuring heen komen! Het kan allemaal.  Daarom stop met de gedachte van oud = versleten.
  • Ga zoeken op internet. De nieuwste ontwikkelingen over atrosebehandelingen, ook over bijvoorbeeld glucosamine (parelmoer van schelpen) door skepsis een omstreden middel, voor velen een uitkomst.
  • Neem een therapeut om oude kwetsuren (voor ouderen oorlog en na-oorlogsleed) te verwerken en werk aan dat diepe verdriet dat niemand ziet en waar je je alleen in voelt staan.

Ben je zelf therapeut, dan kun je bij artrose het beste werken aan de lever, achterste zonnevlecht, het verzachten van de pijn met blauwe prana en hogedarm spoelingen. En natuurlijk stimuleer je de levensvreugde en het bewegen. Boeken met natuurlijke tips: Het grote handboek van de watertherapie van Dr. Dian Dinchin Buchman, Pranahealing van Choa Kok Sui, Water het goedkoopste medicijn van Dr. F. Batmanghelidj


Succes.

Ria Feskens, Serenora, juni 2011.
Reactie van een lezer: Ria, door jouw artikel over artrose ben ik na 2 jaar artose vrij. Heupslijtage hersteld. Hadden meer mensen deze kennis maar. Liefs Gijs, december 2017.

website ontwerp (1999) door J.A. Software, alle bewerkingen in eigen beheer 2021, Ria Feskens webhosting, Domeinstad