Meridianen

Heb je er wel eens bij stilgestaan dat verstoringen in Meridianen voor veel onbegrepen gezondheidsklachten zorgen?

meridiaanen & ontplooiing

Geschreven maart 2008; laatste bewerking augustus 2022

Meridiaanverstoringen worden vaak als psychische klachten gediagnostiseerd.

Meridianen werden in het oudste medische werk vernoemd dat dateert uit de 2e eeuw VOOR Christus. De ligging, werking en behandeling werd in de boekdrukkunst in China rond de 10e eeuw vermeld. Het beschrijft de Qi, het energetische potentiaal, dat door het lichaam stroomt als rivieren en meren door een inwendig landschap. Volgens de ervaringen van de oude artsen stroomt dit Qi in cyclische volgorde door energiebanen van het midden van het lichaam naar de uiteinden van de extremiteiten en dan weer terug. De Meridianen zijn dan ook onzichtbare flinterdunne kanalen in het lichaam waardoor energie stroomt.*)

Je zou aan energetisch rivieren kunnen denken. Ze verdelen de energie (Qi, chi, ki) in het lichaam, van en naar de organen, chakra’s (art. 52) en energievelden in en om het lichaam heen. Ze zijn slechts enkele millimeters breed en diep. Meridianen kunnen verstopt raken, onderbroken zijn, te veel energie of te weinig energie bevatten. Hierdoor worden ook de organen niet goed ”gevoed” of ”geschoond”. Veel gezondheids klachten zijn begonnen met blokkades in de Meridianen. Herstel van deze stroming is een belangrijk onderdeel van onze (afstands)behandeling.

Elke meridiaan heeft een eigen vaste route naar een orgaan waar het contact mee heeft. Daar is het ook naar vernoemd (Blaas, Maag, Hart, Milt enz.) Naast de vaste beschreven route heeft het ook een vaste tijd van stromen. Onderstaand een tijdtabel van de 24 uurs cyclus van de meeste Meridianen.

Tijd maximale energie (vloed)            Tijd minimale energie (eb)

03.00 – 05.00 uur               LONG                                15.00 – 17.00 uur
05.00 – 07.00 uur               DIKKE DARM                             17.00 – 19.00 uur
07.00 – 09.00 uur               MAAG                                19.00 – 21.00 uur
09.00 – 11.00 uur               MILT                                    21.00 – 23.00 uur
11.00 – 13.00 uur               HART                                  23.00 – 01.00 uur
13.00 – 15.00 uur               DUNNE DARM                  01.00 – 03.00 uur
15.00 – 17.00 uur               BLAAS                                03.00 – 05.00 uur
17.00 – 19.00 uur               NIER                                    05.00 – 07.00 uur
19.00 – 21.00 uur               HARTCONSTRICTOR      07.00 – 09.00 uur
21.00 – 23.00 uur               DRIEV.VERWARMER      09.00 – 11.00 uur
23.00 – 01.00 uur               GALBLAAS                        11.00 – 13.00 uur
01.00 – 03.00 uur               LEVER                                13.00 – 15.00 uur
 
Om een voorbeeld te noemen tussen 0.300 en 0.500 treden de heftigste benauwdheden (ademnood) op als er een vloed van de longmeridiaan is. De meeste Meridianen hebben bij de ledematen (handen & voeten) hun omslagpunt, stromen daar in of uit en zijn op die plaatsen het makkelijkste beïnvloedbaar. Die invloed kan door middel van naalden (acupunctuur) warmte (moxa)druk (shiatsu, acupressuur) kleur (kleurenpunctuur) en energetisch met intentie.

Het laatste, werken met energie en intentie is wat wij in onze praktijk doen. We weten waar de punten zitten en via (energetische)aanraking geven we de stroming als het ware een duwtje door de Meridianen. Als daar blokkades in zitten, dat kunnen we voelen, behandelen we die Meridiaan samen met het orgaan. Het duurt nooit lang, binnen 10 minuten zijn alle Meridanen weer aan het stromen. Onze hooggevoelige cliënten voelen dit meteen. Door die grote effecten voeren we deze behandeling standaard als afsluiting uit.

Praktijkvoorbeeld:
Zo belde (ik zal haar Fleur noemen) om informatie in te winnen over onze praktijk en tijdens het telefoongesprek merkte ik dat ze behoorlijk in de knoop zat. Ze was, zo jong als ze was (20), al afgekeurd en ze zat al jaren zonder werk of opleiding thuis. Tijdens de eerste afspraak vertelde Fleur dat ze haar klachten op een briefje had geschreven.

Dat doen wel meer mensen, dus keek ik daar niet van op. Ik schrok wel een beetje van de lengte van haar lijst. Met haar instemming voor je overgenomen:

NU
ADD Afwezig zijn, in mijn eigen wereldje, Anticonceptiepil tegen acne, Burn-out, Chloor allergie, Darmstoornissen, Droge- gevoelige huid, Een sterke wil, maar lichaam/geest wil wat anders, Faalangst, angsten, Geen controle over mezelf, Gejaagdheid, Gewrichtspijnen, HSP hooggevoeligheid, Huilbuien, Ik ervaar alles intens, en vaak overweldigt het me, Impulsief, Inspanning’s astma, Kan niet tegen tijdsdruk, stress.

Vroeger
ADHD, Concentratie problemen, Door scheiding van ouders, heel emotioneel, Groeipijn, Laag tempo, Normale astma, Veel gepest (te aardig, te lief op school), Koemelk allergie, Lusteloos, futloos, Moeilijk kunnen ontspannen, Niet lui maar moe, Onrustig voelen, Onzeker, weinig zelfvertrouwen, Piekeren, twijfelen, Slapeloosheid, Soms achterdochtig, Soms paars kleurige huid, en voelt dan ijskoud aan, Soms wantrouwend, Stemmingswisselingen, Veel transpireren, Vergeetachtigheid, Verlaagde longfunctie, Vloed iedere dag, Weinig kracht in alles, Weinig weerstand.

Veel hooggevoelige mensen met een klachtenlijst zoals boven vermeld hebben verstopte Meridianen. Zij zijn zo gevoelig en hun pijnbeleving is vele malen heftiger. Hun ongerustheid over hun lichaam neemt toe, vooral als artsen geen medische afwijkingen kunnen vinden. 

Zo kreeg Fleur eerst medicijnen van haar huisarts die haar rustiger moesten maken. Het tegendeel gebeurde, ze voelde nog meer in haar lichaam wat haar nog angstiger maakte. De stress was hoog opgelopen. Het eerste wat zij nodig had was een ontspanningsbehandeling, met veel warmte en veiligheid. Door de Meridianen te behandelen konden driekwart van die klachten weggestreept worden. Een goede start, op weg naar heelheid.

Ook ik had zo’n lange lijst net als Fleur met heel veel klachten toen ik aan mijn opleiding begon. Ik durfde bij de huisarts niet eens te noemen waar ik allemaal klachten van had. Tijdens de opleiding werden bij mij de Meridianen behandeld. Nog nooit ben ik zo verbaasd geweest over zo’n kleine inspanning met zoveel effect.

Een ander praktijkvoorbeeld.

Dit voorbeeld kwam van een collega in opleiding die net de Meridiaanworkshop had gevolgd. Ze kreeg een kind op de tafel en de moeder melde dat ze zelf zo in een dip zat. Zij pakte bij de moeder de Meridianen op de pinken en begon met haar intentie aan de doorstroming. De volgende dag melde de moeder verbaast dat haar dip volledig verdwenen was. Zo simpel kan het zijn! 

Als je, net als ik ook een waslijst kunt maken met gezondheidsklachten terwijl je geen ernstige ziekte hebt (je bent al bij de arts geweest), dan is er een grote kans dat blokkades in de Meridianen de boosdoeners zijn. Tip: maak je klachtenlijst eens compleet, zonder iets achter te houden. Een therapeut met Meridiaan-ervaring zal je meteen naar de juiste geblokkeerde Meridiaan leiden, om je te helpen bij de doorstroming.

LEES OOK: Meridianen of 'Primo Vasculair System' (PVS) (art. 162)

Ria Feskens, Serenora,

 

website ontwerp (1999) door J.A. Software, alle bewerkingen in eigen beheer 2022, Ria Feskens webhosting, Domeinstad