Antidepressiva, stemmingsverbeteraar

Levenslange afhankelijkheid

antidepressiva en lichtinbreng

Geschreven december 2010; laatste bewerking april 2023

Wist je dat bij milde en matige depressie antidepressiva niet effectief blijken te zijn?


Alleen bij patiënten met een zeer ernstige depressie kon het verschil tussen een placebo en medicijnen worden aangetoond. Aldus een meta-analyse die de eerste week van januari 2010 in de JAMA werd gepubliceerd.

De biljoenen omzet van antidepressiva ligt echter vooral bij de matige en milde depressies! Ondanks de officiële publicaties van onderzoeken schrijven artsen deze middelen (november 2019) nog steeds voor. Waarom doen ze dit? Lezen ze hun vakstudie niet? Wachten ze op instructies van hogerhand? Het is met die chemische middelen echt niet zo baat het niet schaadt het niet, het schaadt wel degelijk tot aan dodelijk toe!

Er blijkt géén direct verband te zijn tussen een gebrek aan serotonine en psychische stoornissen. Het Serotonine niveau valt niet eens te meten in de hersenen van een levend persoon.
Het zijn de patiënten die hulp zoeken bij hun arts omdat advertenties met antidepressiva hen ervan hebben overtuigd dat ze aan een serotoninetekort lijden.

De serotoninetheorie van depressie: gepubliceerd in 'Molecular Psychiatry' 20 juli 2020. Een systematisch overzicht van het bewijsmateriaal: " De chemische onbalanstheorie van depressie wordt nog steeds naar voren gebracht door professionals, en met name de serotoninetheorie heeft de afgelopen decennia de basis gevormd van een aanzienlijke onderzoeksinspanning. Het grote publiek is algemeen van mening dat overtuigend is aangetoond dat depressie het gevolg is van serotonine of andere chemische afwijkingen, en dit geloof bepaalt hoe mensen hun stemmingen begrijpen, wat leidt tot een pessimistische kijk op de uitkomst van depressie en negatieve verwachtingen en over de mogelijkheid van zelfregulatie van stemming. Het idee dat depressie het gevolg is van een chemische onbalans, beïnvloedt ook beslissingen over het al dan niet nemen van antidepressiva en kan mensen ontmoedigen om de behandeling te staken, wat mogelijk kan leiden tot levenslange afhankelijkheid van deze medicijnen."


Er bestaat ook géén wetenschappelijk bewijs hoe hoog het niveau moet zijn! Trudy Dehue Hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen schreef er een boek over. De depressie epidemie, een aanrader. Hoe de farmaceutische industrie te werk gaat vind je in Bijwerkingen van Dr. John Virapen.
 
Praktijkvoorbeeld. Mevrouw x kwam in oktober 2010 met chronische pijn(hoofd)klachten in de praktijk. Ze was 48 jaar, getrouwd en had twee kinderen. Naast haar parttimebaan volgde een holistische opleiding. Toen ik haar voor het eerst zag kreeg ik meteen het gevoel dat ik haar in bed zou willen stoppen en voorlopig alleen maar laten slapen. Ze beaamde dat ze ook zo moe was. Diep van binnen zou ze het niet erg vinden om niet meer wakker te worden. Niet dat ze aan zelfmoord dacht hoor!

Haar energieveld was één grote blokkade, geen beweging, haar voeten waren koud en haar Cranio Sacraalsysteem op slot. We hebben eerst gewerkt aan time-out nemen en alle verplichtingen terzijde schuiven. Haar opleiding schoof ze op en melde zich ziek om op krachten te komen. Heel veel begrip kreeg ze op haar werk. Ze hadden daar al lang gezien dat ze als het ware op haar wenkbrauwen liep. Neem de tijd zeiden ze nog.

Minder begrip had de arbo-arts. Van hem moest ze meteen (art. 130) weer naar haar werk al was het maar een uur per week en zich vervoegen bij haar huisarts. Haar huisarts wilde al meteen antidepressiva voorschrijven. Ze vroeg naar iets homeopathisch maar daar had de arts geen verstand van en verwees haar door naar de psycholoog. Na twee zittingen, wat vragen en antwoorden was de psycholoog eruit, ze had een depressie. Die depressie, volgens die psycholoog werd veroorzaakt door te weinig stofjes in de hersenen vertelde ze. Ze had het over serotonine. Hoe ernstig was haar niet duidelijk, maar ze kon wel aan het werk blijven.

Ze moest maar weer terug naar de huisarts voor medicatie, want zonder dat stofje zou ze er niet uit komen. Praten alleen was niet voldoende. Ze mocht nog wel een cognitieve training volgen en werd daarvoor op de wachtlijst gezet. De huisarts schreef een recept voor antidepressiva. Thuisgekomen las ze de bijsluiter en schrok er van. Heel veel bijwerkingen, maar wat haar vooral beangstigde was dat ze het zo lang moest slikken. Ze had toen voor zichzelf besloten ‘’zo erg is het nou ook weer niet” en er niet aan begonnen. Ze gaat dit op mijn verzoek wel melden bij haar huisarts en ook vertellen dat ze alternatieve hulp heeft gezocht.

Zo kwam ze voor de vierde keer bij mij. Samen keken we wanneer maar vooral waardoor haar klachten ontstaan waren. Ze vertelde voor het eerst over die twee jaar geleden. Een man op haar werk was verliefd op haar geworden en deed moeite haar aandacht en liefde voor zich te winnen. Ze ging er niet op in, maar voelde wel de beroering in haar vrouw-zijn. Ze werd zich bewust dat ze bij haar eigen partner tegen een muur aanliep. Ze hield wel van hem, maar kwam emotioneel veel te kort. Ze was tijdens haar huwelijk met hem gaan harmoniseren en haar eigen spontaniteit kwijtgeraakt.

Dat verlies van zichzelf en de rouw erover stortte haar in het uitzichtloze gevoel. Via nieuwe inzichten begreep ze zichzelf en putte daar moed uit. Tijdens de behandeling kwam het Cranio Sacrale systeem weer in beweging en bij de auravelden zag ik voor het eerst openingen in de lagen, alsof de zon door de wolken begon te schijnen. Ik weet als het energieveld eenmaal in beweging komt, er positieve verandering ontstaat. Ik gaf haar dit advies, geniet van je depressie, doe waar je zin in hebt, laat je vertroetelen. Er kwamen twinkels in haar ogen, dat had ze al een keer gedaan. Ze had geen zin in een bezoek van iemand en had toen gezegd, ik heb een depressie dus ik wil even alleen gelaten worden!

Vanuit haar holistische opleiding weet ze net als ik dat dieptepunten bij het transformatieproces horen en niet altijd met antidepressiva bestreden hoeven of mogen worden. Zij slaat er zich wel doorheen en zal sterker dan ooit worden. Meer naar zichzelf gaan luisteren en een doorleefde holistische therapeut worden.

Slik jij ook medicijnen waar je vanaf wilt? Niet meteen stoppen hoor, want dan gaat je hele systeem op tilt! Dat is gevaarlijk. Je hebt op een moeilijk moment deze medicijnen gekregen en mijn ervaring is dat je éérst aan dat stuk moet werken. Pas dan kun je in overleg met de arts afbouwen overwegen.

LEES OOK: * depressies; het onderdrukken van de levensstroom (art. 20).
of bezoek de website: 'Dodelijke leugens.'
Ria Feskens, Serenora,

Zit er iets bij wat je aanspreekt voor je eigen ontwikkeling of groei?
Neem dan contact met me op!

website ontwerp (1999) door J.A. Software, alle bewerkingen in eigen beheer 2023, Ria Feskens webhosting, Domeinstad