Maak doelgericht blokkades vrij met kennis over karakterstructuren.

Doe de invuloefening en ontdek jouw zwakke plek

karakterstructuren en diepzeebodem

Geschreven oktober 2013, laatste bewerking mei 2023.

Sla de spijker op zijn kop tijdens therapie.


 "Als je kennis hebt van karakterstructuren komen de mensen naar je toe!" Aldus Jack Painter (1933-2010) Postural Integratiedocent. Ik moet zeggen; 'hij had gelijk'. De kennis over de karakters is een verrijking en zou elke therapeut moeten weten. Als je vanuit de overtuigingen die iemand heeft én zijn lichaamsvorm op kunt maken welk type karakter hij heeft, dan kun je meteen de blokkades aanpakken die het diepst geworteld zijn. Je wordt effectiever en je resultaten scoren hoger. Maar ook:

De bestudering van karakterstructuren is de sleutel tot heelwording.


Want, elk mens heeft een karakter of persoonlijkheid. We worden ermee geboren. Het karakter lijkt op gereedschap, speciaal voor bepaalde taken. Het geeft ons de gelegenheid om te evolueren en sommige zaken op aarde te transformeren.

Voor het ontstaan van het karakter moet je eigenlijk terug naar het begin, naar de incarnatie (art. 108). Je komt op aarde en volgt daarvoor een speciaal voor jou uitgekozen lesprogramma vol basisproblemen (fysiek, mentaal, emotioneel of spiritueel). Dat menselijk lichaam waar de ziel gebruik van gaat maken bestaat uit een grondpatroon (DNA) (art. 42) waaruit je vijf verschillende modellen kunt halen, een soort bouwpakket.

karakterstructuren
Die vijf modellen samen vormen de grondvorm.
Dat grondpatroon is in elk mens aanwezig maar je hebt één voorkeursmodel voor je karakter, ongeacht of je man of vrouw wordt. Om aan de juiste vorm van de gekozen karakterstructuur te komen is een jeugdtrauma (art. 15) nodig, waarbij de energieën op de juiste plaatsen in de weefsels kristalliseren en je structuur is daarmee geboren.

Niemand ontkomt hieraan!

Je incarneert overigens niet zomaar ergens, je gaat naar een familielijn met een Genetisch DNA die het beste bij jouw persoonlijke levensproces past. Het heeft geen zin voor ouders om elke traumatische ervaring te willen voorkomen, want ook de grootouders, broertjes/ zusjes, leraren en de omgeving helpen allemaal mee aan de vorming van het karakter!

Iedere Karakterstructuur heeft een andere manier van interactie. Omdat er maar vijf verschillende zijn, is er door bestudering van de modellen te voorspellen hoe iemand zal reageren op een bepaalde situatie. De studies toonden aan dat mensen altijd reageren volgens een vast patroon dat in hun karakterstructuur opgeslagen ligt.

Karakterstructuren zijn te herkennen aan verdedigingsgebieden. De verdedigingsgebieden, waar de kristallisatie plaatsvond zijn als misvormingen in het lichaam waar te nemen. Dat is uiterlijk te zien wie er oog voor heeft, maar ook aan de weefsels te voelen of via overtuigingen waar te nemen. In onze therapeutenwereld praten we over blokkades.

Het is dus af te lezen van de bouw van het lichaam. Die bouw heeft heel veel overeenkomstige kenmerken. Je zou met de kennis van karakterstructuren het spel 'Wie is het?'' kunnen spelen. Zoek je structuur nummer 4 (M) dan vallen alle mensen met een lange nek af. Want de kenmerkende lichaamsbouw van de vierde structuur is geen of een korte nek.

Tevens is er sprake van een onbewuste drang om het oorspronkelijke jeugdtrauma telkens opnieuw te beleven. Zo kun je met voldoende kennis een terugkerend gedrag van een karakterstructuur herkennen en mensen helpen hun cirkel te doorbreken.

Een voorbeeld van terugkerend gedrag: Zo was Miep (type 4) een kind met een samengepakte energievorm, stevig gebouwd, warmhartig maar ook een binnenvetter. Ze kampte op grond van haar karakterstructuur met een basisangst voor afkeuring door de ouders. Ze had nooit Nee durven zeggen uit angst niet meer lief gevonden te worden. Ze was degene die op latere leeftijd altijd klaar stond voor haar ouders. Ze wilde absoluut geen ruzie maken. Haar Moeder Loes (type 2) was mager met een naar voren gewelfde buik had de ineenstortende energievorm, eentje die regelmatig hulp nodig had en dat ook claimde.

De andere kinderen (met verschillende energiestructuren) trokken zich zoetjes aan wat terug. Miep kon dat niet op grond van haar onverwerkte basisangst. Ze bezocht elke zondag naar Moeder, maar ook door de week werd er beslag op haar gelegd. Als er iets leuks voor Miep te doen was, moest ze zich telkens afmelden, want haar Moeder was precies op die momenten ziek geworden en had haar nodig. Eigenlijk had Miep geen eigen leven meer. Ze zat klem.

Ze hoopte stiekem, ondanks dat ze van haar ouders hield, dat ze gauw dood zouden gaan, want dat zou haar bevrijden. Dat dacht ze tenminste. Toen ze er niet meer waren deed zich iets voor met haar vriendin. Die werd ziek en ja hoor Miep ging haar op dezelfde wijze helpen als ze bij haar Moeder had gedaan.

Opnieuw beleefde ze de beperkingen die voortkwamen uit haar angst voor afkeuring. Pas als Miep werkelijk haar basisangst gaat verwerken (transformeren) en Nee durft te zeggen als het haar teveel wordt, of zoetjes terug durft te trekken als een ander zich aan haar vastklampt, kan ze zich vrij voelen. Ze doorbreekt dan de cirkel van haar karakterstructuur.

Onderzoekers zoals Freud, Reich en Alexander Lowen hebben de karakterologie van de Bio-energetica uitgebreid beschreven. In het boek 'Je Lichaam als spiegel van Rank' staan leuke verhelderende tekeningen (deze heb ik gebruikt). Maar het boek 'Licht op de Aura'van Barbara Ann Brennan die veel lichtwerkers in huis hebben bevat de beste beschrijving. Heel leerzaam dus. Ze hebben er wel verschrikkelijke namen aan gegeven.

Hou je vast: ze noemden ons Schizoïde, Oraal, Psychopaat, Masochist of Rigide! Nee, ik ben niet aan het schelden naar jullie!

Toen ik tijdens mijn eerste workshop die ik in een Hotel hield de deelnemers indeelde volgens het boekje, waren het de Psychopaten die het Hotelpersoneel zorgen baarde. Niet omdat zij geen goede gasten waren, maar de benaming 'Psychopaat' riep andere associaties bij hen op. Je begrijpt dat ik daar heel wat uit te leggen had!

Jack Painter gaf me de gouden tip en leerde me waar de basisblokkades zich bevonden! (zie plaatje, het rood is de basis blokkade) karakterstructuren

Zo zie je dat bij alle Karakterstructuren met een 1 (S) de energie vanaf de kruin tot en met de ogen gestagneerd is en daar vrijgemaakt dient te worden. Het maakt niet uit vanuit welke therapievorm je blokkades helpt op te lossen, dit kan zelfs op afstand. Let wel op, er zijn ook mengvormen of combinaties van de basisvormen, het blijft dan ook goed opletten op alle signalen.

Als je nog niet goed weet welke karakterstructuur bij jou de grootste bijdrage levert, of welke structuur jij hebt, kun onderstaande vragenlijst invullen. De hoogste score per letter geeft een indicatie volgens welke structuur je nu reageert.

INVULOEFENING


Omcirkel de letter als een uitspraak op jou van toepassing is of waar je je in kunt vinden. Staat er iets bij dat niet bij je past sla je dat over en ga je naar de volgende vraag.

  S - Ben je flexibel in lichaam en geest?
  R - Probeer je altijd goed gekapt, gekleed en opgemaakt te zijn?
  S - Ben je bijzonder creatief in bijvoorbeeld dans?
  P - Vinden anderen jou trouw in bijvoorbeeld vriendschap?
  M - Voel jij aan als een vat vol liefde (warm)?
  S - Denk je altijd positief?
  S - Hou je enorm van vrij dansen, liefst op blote voeten?
  M - Voelt jouw lichaam zacht aan?
  R - Hou je van luxe en klasse?
  S - Houd je van wandelen en primitief kamperen?
  S - Kun je goed alleen zijn?
  O - Voel je andere mensen goed aan?
  M - Ben je vrijgevig?
  O - Heb je een goed geheugen en kun je alles wat gezegd is analyseren?
  P - Ben je strijdvaardig (heb je rechtszaken lopen)?
  P - Kun mensen veiligheid bieden?
  O - Ben je een heldere denker (mentaal sterk, intelligent)?
  P - Houd je van avontuurtjes?
  R - Houd je van mooie dingen?
  P - Kun dingen veranderen (in bedrijfsleven)?
  M - Kun je stemming en sfeer aanvoelen?
  M - Ben je meer met een ander bezig dan met jezelf?
  S - Hou je van de natuur en fysiek bezig zijn (buiten)?
  O - Heb je veel voorraad in huis?
  M - Ben je gezellig en bourgondisch?
  P - Neem je verantwoordelijkheid in processen (dingen)?
  O - Ben je begripvol; Kun heel veel kunnen begrijpen?
  M - Houd je van diepgang en niet van verjaardagen?
  R - Bereid je je goed voor op zaken?
  S - Bloos je snel en krijg je dan een rood keelgebied?
  O - Verzamel je?
  R - Kijk je goed vooruit, organisatorisch alles goed geregeld?
  M - Ben je vergevingsgezind met een zacht karakter?
  R - Heb je aandacht voor decor en detail?
  P - Ben je wilskrachtig?
  R - Heb je een mooi uiterlijk dat strak en rechtop staat?
  O - Kun je zaken goed verwoorden en navertellen?
  P - Stap je met enorme hoeveelheid energie in nieuwe dingen (enthousiast)?
  R - Streef je naar perfectie; naar net dat beetje meer?
  O - Ben je een goede zoener met zachte lippen?

Noteer hieronder alle letters die je omcirkeld had en maak er een telling van. De uitslag lees je hieronder.

Uitslag: Als je per letter bekijkt welke de hoogste score heeft, kun je zien volgens welke structuur je reageert. Lees dan verder bij de structuur of je je daarin kunt vinden. Zijn alle letters (bijna) even vaak omcirkeld, dan kun je eigenlijk stellen dat je behoorlijk evenwichtig reageert. Een analyse op basis van je lichaamsbouw helpt je dan verder om te ontdekken met welke structuur jij gekomen bent.

S. De eerste karakterstructuur noemt men Schizoïd of Holding together een gefragmenteerde energievorm en ontstaat in de baarmoeder, tijdens of vlak na de bevalling. De ziel wordt getraumatiseerd door bedreiging van abortus, ongewenstheid, agressie of ziekte van de moeder rond de conceptie, zwangerschap of net na de bevalling. Lichaam = lang, smal, onderontwikkeld, mist vaak oogcontact en heeft koude handen/voeten.
 • Holding together heeft last van fragmentatie, een soort eilandjes van gevoel. Ze zijn bang om aanwezig te zijn. Ze zijn niet happig om op aarde te komen. Als verdediging verlaten ze hun fysieke lichaam. Hun ogen staan vaak scheef en staren als houvast. Dit is de meest kwetsbare structuur! Als je hen niet behoedzaam benaderd vluchten ze uit hun lichaam (angst voor vernietiging).
 • Positief: Creativiteit, paranormale gaven, dansen.
Bij deze structuur zijn het vooral de ogen inclusief de oren die blokkades vertonen.

O. De tweede karakterstructuur heet Oraal of Holding on een ineenstortende energie is getraumatiseerd tussen de geboorte en de eerste negen maanden van het leven bij de uitreiking naar liefde, voeding of aandacht, in de steek gelaten, het was er niet. Lichaam = smalle handen/voeten, zachte mond, jong uiterlijk en heeft een koude borst.
 • Holding on heeft een collaps (in elkaar gedrukt) van het middenrif en moeite met uitreiken in verschillende vormen. Ze hebben nooit genoeg. Hun verdediging zit hem in het omgaan met voeding, drank en tabak. Ze zijn vaak 'in hun hoofd' en mentaal erg sterk en wrok is hen niet vreemd (angst om in de steek te worden gelaten).
 • Positief: sensitief, gevoelig en ziet de dingen om zich heen. Emphatisch.
Mond en kaakgebied vrijmaken.

P. De derde karakterstructuur is de Psychopaat of Holding up een ontploffende energievorm en is tussen de negen maanden en anderhalf jaar ontstaan door verraad van een of beide opvoeders. Ze zien het leven als een slagveld en hun verdediging is overwinnen. Ze zijn vaak trots en willen het goed doen. Lichaam = volle harige wenkbrauwen soms doorlopend over de neusbrug, holle heupen, ingetrokken billen en koude benen.
 • Holding up heeft een onbeweeglijke opgeblazen borst. In deze structuur is het bij mannen anders dan bij vrouwen, die hebben een dikke achterste en kleine borsten. Ze hebben angst voor objectverlies en scheiding.
 • Positief: doet zijn dingen gestructureerd en kan veiligheid geven.
Door de borstkast zacht te maken kunnen ze ontspannen, tot overgave komen en de strijd opgeven.

M. De vierde karakterstructuur de Masochist of Holding in een samengedrukte energie, is ontstaan rond de zindelijkheidstraining en het zelf willen eten, tussen anderhalf en drie jaar. Een machtsstrijd die gewonnen is door de opvoeders. Ze zien daardoor het fysieke leven als een gevangenis vol beperkingen. Lichaam = zonder nek, naïeve blik, sterke hoge voetboog, dik, behaard (mannen).
 • Holding in is in het keel en bekkengebied geblokkeerd, niets mag er uit. Zelf laten beslissen wat gedaan moet worden, vrijheid! Ze hebben angst voor verlies van goedkeuring en verlies van liefde vooral van opvoeders.
 • Positief: onderzoekt en bekijkt alles van alle kanten, probeert eerlijk te zijn, een vat vol liefde.
Bij deze structuur moet het bekkengebied samen met het keelgebied vrijgemaakt worden.

R. De vijfde karakterstructuur is Rigide of Holding back een verstijvende energie en ontstaat tussen de vijf en zeven jaar vanuit de controle over de buitenwereld (net gedrag) en volkomen negeren van de binnenwereld. Hun fysieke lichaam ziet er uitgebalanceerd en gezond uit (aantrekkelijk). Lichaam = opgeheven hoofd, rechte rug, militaire houding en met een koud bekken.
 • Holding back heeft twee tegengestelde blokkades in het hart en het bekken. De vrouw houdt haar bekken naar achteren en haar borst vooruit. De man heeft zijn bekken naar voren en zijn hart achteruitgetrokken. Je krijgt me toch niet is bij hen passend. Zij hebben angst voor verraad en/of verwerping.
 • Positief compleet mens zijn, flexibiliteit, innerlijke wijsheid, glans
De blokkade is een tweedeling in het lichaam. Hier werk je om het hart met het lichaam te verbinden en met het bekkengebied.

Tot zover de uitleg.

LEES OOK:* Hebben hooggevoeligen eerder last van blokkades? (art. 18)
* Upgrade je aura naar plus+ (art. 139).


Ria Feskens, Serenora,

Zit er iets bij wat je aanspreekt voor je eigen ontwikkeling of groei?
Neem dan contact met me op!

website ontwerp (1999) door J.A. Software, alle bewerkingen in eigen beheer 2024, Ria Feskens webhosting, Domeinstad