EGO & spiritualiteit

Kun je spiritualiteit uit boeken halen of versterkt dit alleen maar je ego?

ego en masker

Geschreven juni 2014; laatste bewerking juni 2023

Sommige mensen hebben kasten vol met (deels gelezen) spirituele boeken, maar zijn die nu wijzer?Oefeningen die in sommige boeken staan beschreven, worden overgeslagen, maar de kennis wordt (zonder doorleving) gretig gedeeld met anderen ‘die nog niet zover zijn’. Is hier het spirituele ego aan zet?

Als we naar de Oosterse spiritualiteit kijken, zien we dat die stamt uit een hele oude religie zoals het Boeddhisme. Het zit daar intussen in ieders DNA. Alle energievelden en krachtplekken zijn op die plaatsen als matrixen ervan doordrongen. Ze ondersteunen daarmee de beoefenaar in sterke mate. Die ondersteuning, die missen wij!

Wij zijn in het Westen verstoken van enige spirituele traditie. Dat heeft als voordeel dat we overal onze leringen vandaan kunnen halen. Je kunt het zo gek niet bedenken. We gooien alles op een hoop en noemen het voortaan spiritueel.

Wij kunnen hierdoor - hoe sceptisch we ook zijn - op spiritueel niveau niet onderscheiden of iets echt of onecht is, zeker niet uit boeken.


Wij worden door onze goedgelovigheid (art. 88) niet gewaarschuwd door onze onervarenheid! We herkennen de signalen niet en zijn daardoor kwetsbaarder. En geloof me, we stoten veel vaker onze neus. Daarnaast onderkennen we nog te weinig wanneer een spiritueel ego aan het werk is. Persoonlijk bedoel ik met spiritualiteit dat er een actieve en vitale verbinding met het diepere zelf is, groeiend naar het Licht, terug naar de Bron.

Benjamin - zo noem ik de man in mijn verhaal - had een afspraak voor hem en zijn echtgenote gemaakt. Het probleem waar ze voor kwamen, was dat zij "volgens hem" helemaal niet spiritueel was ontwikkeld! Hij had al zoveel gelezen en talloze workshops gevolgd. Hij zei: "Ik sta hier" en hij hield zijn hand bijna tegen het plafond. Zij groeit niet want ze doet niets vervolgde hij in zijn vurige betoog en "zij zit daar'" wijzend naar een halve meter van de vloer. Of ik haar wat kon bijbrengen! Heel timide en schuldbewust zat ze naast hem en zei niets.

Tijdens de sessie aan hem voelde ik een enorme leegte en blokkades in zijn energieveld. Het vreemde was, dat niets erop wees dat hij spiritueel zo ontwikkeld was. Als een blok beton zat de energie in een beperkt donker bewustzijn vast. Hij had nog heel wat transformaties nodig eer hij de aangewezen hoogte van anderhalve meter kon waarmaken.

Des te anders was het bij haar! Als een veertje schoot zij meteen naar de hogere lagen in haar bewustzijnsveld. Zij voelde alles wat ik deed en had zo'n prachtig ontwikkelde aura, die je eigenlijk alleen maar bij Meesters tegenkomt. Zij had helemaal geen spirituele ontwikkeling meer nodig; zij was eigenlijk veel verder dan hij en was goed bezig.

Dit is helaas geen uniek voorbeeld. Het komt vaker voor dat er een verschil in ontwikkeling tussen mensen ontstaat. Op zich is dat niet erg, als de meest ontwikkelde persoon binnen de relatie (art. 50) zijn of haar verantwoording neemt en allebei compassie tonen voor het verschil. Maar in hun geval waren ze verdrietig en boos en stond hun huwelijk op springen.

Hoe komt iemand aan een spiritueel ego (zoals Benjamin)?

Waarom kon hij de verleiding niet weerstaan om zich speciaal te gaan voelen als spiritueel wezen?
Het is een feit dat we allemaal een ego hebben, het Ikje dat zegt wie we zijn. Eigenlijk is het ego bedoeld om in de derde dimensie te kunnen functioneren; iets op aarde te kunnen neerzetten. Het hoeft niet persé een negatieve kracht te zijn. Een aantal eigenschappen van het Ego even op een rijtje:
 • Het ego woont in de gedachtevormen van het verstand, in het emotionele lichaam én in de cel van het fysieke lichaam! Het trekt dan ook aan alle touwtjes.
 • De brandstof van het ego is astrale energie.
 • Het ego schept wat het wil zien, wat het wil weten en noemt dat de waarheid.
 • Het ego is voortdurend aan het kwebbelen en 'verhinderd alle ervaringen'.
 • Het ego voelt zich gestreeld of wordt boos als anderen iets over hem zeggen.
 • Het ego is erop gericht beter te zijn dan een ander en probeert hem de loef af te steken (prestatie, winnen, carrière).
 • Zelfafwijzing en minderwaardigheidsgevoelens zijn ook ego perikelen.
 • Het ego kent ook pijn en dat is een andere pijn dan hartepijn.

Eigenlijk herkennen we een ego-gedrag het best, als we een macho, een patser, een blaaskaak of een opschepper tegenkomen. Dan gaan onze haren omhoog. En soms voelen we ons ineens de mindere. Het gedrag van Benjamin is niets meer dan een ego dat spirituele kennis gebruikt om te manipuleren en zich een hogere status aan te meten binnen hun relatie. Hij gebruikte ingewikkelde trucs en oncontroleerbare spirituele beelden. Hij keek alleen naar het uiterlijk (zijn waarheid), naar zijn verworven kennis en kon niet zien dat zij in vorige levens meer doorleefde en gelouterde bewustwordingsprocessen had meegemaakt. Het was voor hem een blinde vlek, zijn ego had hem misleid.

De grondslag van de grote verschillen in ontwikkelingsstadia is spiritueel. Daarover schreef ik een artikel: Weet jij hoe de spirituele ontwikkeling op aarde verloopt? (art. 72)
schema spirituele ontwikkeling
Binnen de 3e groep (geel), bij de mensen die in het veranderende denkproces zitten, is het bewustwordingsproces nog erg mentaal gericht.  Ze proberen spiritualiteit via denkprocessen eigen te maken. Ze zijn alleen nog niet in staat om te voelen wat het in hun bewustzijn doet. Dat komt pas in de groene groep (4). In het voorbeeld zat hij nog in de derde fase en zij ruimschoots in fase vier.

Waarom wij spirituele (super)ego's niet herkennen, komt vooral omdat we in het Westen bijna allemaal leken zijn en echte spiritualiteit nog niet aan de buitenkant zien. In oude tradities en Native volken heeft iedereen nog contact met spirits en worden ego's op dat gebied meteen ontmaskerd. Soms krijgen we kippenvel als iets wel waar is, dat wel, maar meer ook niet. Daardoor hebben spirituele super-ego's en pseudo-goeroes vrij spel.

Wij als mensen hebben ontwikkelingspaden geschapen en ontwikkeld om naar een hoger bewustzijn op te klimmen via het pad van:
  o    Wijsheid
  o    Schoonheid/Zuiverheid
  o    Kracht
  o    Liefde

Elke weg kan afzonderlijk worden bewandeld. Zo kan een minder wijze persoon een vat vol liefde zijn. Of een wijze ziel geen waarde hechten aan uiterlijkheden of schoonheid. Misleiding gaat langs de paden van macht, hebberigheid en ego, en deze zaken leiden niet tot opklimmen.

Vier pilaren waarop onze spirituele groei is gebouwd:
 1. vrijheid
 2. gelijkheid
 3. liefde
 4. compassie
Als die ontbreken, heb je niet te maken met de weg naar het Licht, maar met de weg van het ego!


Als Benjamin besluit om in therapie te gaan, zal de leidraad het opgeven van zijn (super)ego moeten zijn. Normale therapie werkt ego versterkend, terwijl spirituele ontwikkeling er juist op is gericht om het ego op te geven. Door ook spirituele energie binnen te brengen, kan negatieve energie smelten.

 Je ziet nu een hele trend van Esoterische symbolen en uitdrukkingen ontstaan zoals de tekening van Leonardo Da Vinci of Boeddha's in alle kleuren en formaten. Je krijgt daardoor de indruk dat iemand met die styling spiritueel ontwikkeld is. Dat is uiterlijke schijn en spiritueel materialisme. Wel aardig om naar te kijken. Toch groei je werkelijk pas, als je de energie die een Boeddhabeeld uitstraalt leert voelen (ja, ook die van het tuincentrum).

Hoe weet je of iemand een spiritueel (super)ego aan het creëren is of in stand houdt?

 • Ze maken zich onnodig spiritueel gewichtig om zich aan anderen te bewijzen.
 • Ze zeggen dat wat ze doen, voor jouw eigen bestwil is.
 • Ze willen 'alles' weten en verklaard hebben.
 • Ze voelen zich een speciaal spiritueel wezen.
 • Ze hebben contact met een gids (art. 73) en laten aan iedereen weten dat het een hoge Gids is.
 • Ze hebben angst voor heftige gebeurtenissen.
 • Ze zoeken voortdurend naar actie en willen wat doen.
 • Ze zijn constant op zoek naar genieten en vermijden pijn.
 • Ze zijn snel uit balans en verliezen gemakkelijk de controle over hun emoties.
Kun je meer dan drie vinkjes zetten, dan ben jij ook (net als ik) in de valkuil van het spirituele ego getrapt. Herkenning is de eerste stap, het ego is dan betrapt en kan niet meer ongestoord verder groeien tot een superentiteit.

De reden waarom veel leraren zeggen dat je het ego moet loslaten, klopt wel, want het ego verhindert alle echte spirituele ervaringen. Daaraan zit echter wel een grens. Een zwak ego zal te bang zijn zich te openen voor het Hogere. Het is daarom niet wenselijk het ego volledig te ontmantelen! En al is het lezen van veel spirituele boeken nuttig om je wakker te maken en je ogen te openen, spiritualiteit zelf moet je ervaren, beleven, doorleven en vergt een levenslange toewijding om er verstandiger in te worden.

Staar jezelf daarom niet blind op hoe 'ver' een ander lijkt te zijn.

Het zou wel eens heel anders kunnen zijn, dan je op het eerste gezicht zou denken!


GETALLEN VERKLAARD

Ik weet dat een aantal mensen hierom hebben gevraagd. Zij krijgen voortdurend, waar ze ook kijken, dezelfde getallen in beeld. Telkens valt hun oog op deze bijzondere cijfercombinatie, zoals stoelnummer, huisnummer of de digitale tijdsaanduiding.

Dit is de betekenis:(volgens Drunvalo Melchizedek).
111 Een positieve energieflow komt naar je toe.
222 Er begint een nieuwe cyclus met wat in je gedachte is.
333 Het getal wat je krijgt als je moet beslissen.
444 Het begin van een spiritueel leven en het begin van lezen.
555 Perfectie, hoogste nummer, completering, Christus, pentagram.
666 Nummer van het beest is een waarschuwing, je bent uit harmonie en moet opnieuw beginnen. Als je dit drie of vier keer ziet STOP!
777 Begrijp alles en begin met het uit te voeren, bv. Yoga of Meditatie.
888 Je hebt 444 compleet gemaakt.
999 Je hebt 222 afgerond.
000 betekent niets en kun je negeren.

  LEES OOK: Het emotionele lichaam (art. 182)

Ria Feskens, Serenora,

Zit er iets bij wat je aanspreekt voor je eigen ontwikkeling of groei?
Neem dan contact met me op!

website ontwerp (1999) door J.A. Software, alle bewerkingen in eigen beheer 2024, Ria Feskens webhosting, Domeinstad